Poppen en zo  naar Poppenhuis    Breien    onderkant bladzijde

Dit zijn ze:  Chrisje  Jet    Amanda Sanga  Marie-Anette  
Coco    Maryse  Julie  Pixie  Solange  Monica

Hoe het begon: ik heb poppen altijd leuk gevonden. Af en toe heb ik er in een opwelling een gekocht, meestal omdat de pop een lief gezichtje had. Zo heb ik Chrisje, een pop die soms een jongen is en soms een meisje, op de markt in Beverwijk gekocht op de laatste dag van het jaar. Dat vergeet je niet, want het was druk en ze liepen overal oliebollen uit te delen. Het is al lang geleden, Ko's ouders leefden nog en woonden indertijd dichtbij Beverwijk. Chrisje is nog altijd dierbaar. 

In het najaar - 2006 -kwam ik toevallig terecht op de afdeling verzamelen/poppen op Marktplaats ... 

Kleertjes maken voor poppen vind ik leuk werk. Ik heb zelfs een hele stapel lapjes, aangeschaft omdat ik er ooit wel 's wat mee zou doen en omdat er toevallig ergens opgeruimd werd. Ook heb ik wel 4 of 5 paar schoentjes ooit gekocht. En bewaard ... 

Een aantrekkelijk speelgoedbeest is ook nooit weg. De beer - foto hierboven - komt van een wel heel onverwachte plek: de winkel voor de boeren hier, waar je vilten pantoffels, onkruidbestrijding, schorten en rubberen laarzen kunt kopen.

Marktplaats maakte de hebzucht in mij los. Ik kocht van lieverlee een flink stel poppen en poppetjes, die ik soms heb aangekleed en opgeknapt (zoals de poppen op de foto links) en waar ik dan later weer op ben afgeknapt. Omdat je niet in een winkel koopt, kunnen dingen heel anders zijn dan je denkt. De meeste van die eerste poppen zijn alweer doorverkocht. Maar ik heb wel mijn smaak ontwikkeld en dat gebeurde met de aanschaf van Jet, foto hieronder. Jet met de vlechtjes.

Jet is een pop van ongeveer 45 cm en van 'composiet', wat dat dan ook voor spul mag zijn. 
Amanda - rechts - kocht ik later, na veel heen en weer gemail. 
Ik heb nog maar weinig poppen van dit type gezien. Ik weet er nog 2 te koop, de ene voor 70 en de andere voor 200 euro en dat vind ik veel te veel ... 
Ze hebben allebei een schattig gezichtje en leuk haar. Leuk is dat Jet bruine ogen heeft en Amanda blauwe. 


Van Toos, dezelfde mevrouw die mij Jet verkocht, heb ik inmiddels Sanga gekregen. Sanga is een pop van Anette Himstedt en van al Himstedts poppen heb ik Sanga altijd de leukste gevonden. 
Alleen is haar jurk wat minder - Himstedt poppen hebben juist vaak erg mooie kleding aan. 

In de poppenwereld is het is een soort heiligschennis om originele kleding, verpakking en certificaat niet te bewaren, dus OK, de  doos etc kan hier op zolder staan. 

Voor Sanga krijg ik binnenkort een patroon voor kleding en dan maak ik voor haar ook een aantrekkelijke jurk. Zij is bijna 60 cm, dus groter dan de 2 andere.  

Het guipure kraagje, dat ik voor het mooi even heb omgehangen, komt ook van MP.

 
Afgezien van de (nog maar) 4 grote poppen heb ik nog 3 kleintjes: 

Coco, die niet de échte Coco van vroeger is, Marie-Anette, de allereerste pop die ik kocht en Tony.

Coco was het negerpopje van dochter 2, dat was toen w.s. een Schildpad-pop met gemodelleerd kroeshaar van begin '70. Ik heb hem één keer te koop gezien en was al direct te laat om zelfs maar te bieden. Schildpadpoppen in het zwart zijn erg populair. Je leert veel op MP!! Deze Coco is van het merk Sonni en is een 'compleet' jongetje. Hij lijkt erg veel op de Coco van Schildpad.
Marie-Anette heb ik in Port Harcourt gekocht toen ik dochter 1 verwachtte, een Frans poppetje dat als gevolg van heftig spelen een blauw oog heeft overgehouden, maar nog verder alle charme van 40 jaar geleden heeft. Zij heeft tot Tonkie's geboorte in haar wieg gelegen. Ze heeft wel voor het eerst schoenen aan. In Nigeria droeg nauwelijks iemand schoenen indertijd ...
Het schattige 3e popje is Amerikaans - merk Gerber - en komt van dezelfde verkoopster als Jet en Sanga, voorwaar een mevrouw met smaak (een hartstikke leuk mens trouwens!). Hij piept als je op zijn buik drukt.  
Alle drie dragen eigengemaakte kleding, het topje van Coco al lang geleden voor Coco 1 gebreid en de andere recent gemaakt. Vooral de blauwe maillot met ingebreide hielen en zo, op pennen 2 was veel werk!
Sanga zat al een tijd te wachten op een nieuwe jurk, maar ik had geen passend patroon tot mijn beschikking. Dat vond ik een tijdje geleden op MP en het kwam met onze eerste logé van dit seizoen mee hierheen. Het moest nog verkleind worden, maar inmiddels weet ik ook hoe dat moet op onze onvolprezen printer.

Waar ik totaal niet op gerekend had was, dat een pop als Sanga moeilijk aan- en uit te kleden is. Haar armen zitten met een bandje vast op een soort mofje van velours. Maar het zijn wel lange armen en die gaan niet erg soepeltjes een jurk in en uit. Ik wilde eerst een pas aan de voorzijde, maar toen kreeg ik niet eens het lijfje over het hoofd aan, laat staan die armen door de mouwen.  

Het vestje is gebreid door Branda, een mevrouw die slechts één keer 3 vestjes aanbood op MP en daar heb ik er 2 van gekocht. Het tomaatrode draagt Chrisje en dit is op weg geweest naar baby Sarah, vergeten en vervolgens weer hierheen. Toen heb ik het stofje maar bij het vestje - eersteklas breiwerk! - gekocht. Het rode dingetje om haar middel is een piepklein zijden zakdoekje, dat ik deze week van mijn Franse buurvrouw kreeg, samen met een zakje w.s. onbruikbare troep. Ik zal het op een stukje rode stof naaien, want het staat er best schattig bij. 

Er zijn 4 nieuwe poppen gekomen na het zomerreces:, de enige echte Coco! Schildpad van rond 1970, een zus, Hans Volk, voor Jet en Amanda, een wat kleinere, Amerikaanse pop van hetzelfde type en een rare, zwarte kermispop met blauwe ogen.

De enige echte Coco heeft nu het topje aan dat ik ooit voor Coco heb gebreid, met een nieuw, een beetje lang uitgevallen koord.

De pop naast Jet, ze gaat Maryse heten, heeft nu even een stokoud jurkje aan - niet erg mooi, helaas -  dat ik ooit voor Tonkie, mijn dochter, heb gemaakt. Toen die klein was kreeg haar pop altijd een mini-replica van de jurk die voor haar werd genaaid. Een trui en een maillot erbij breien! Deze pop gaat Maryse heten.
De pop links - Arranbee - zou ik graag van half lang, rood haar voorzien. 's Kijken hoe ik dat kan regelen. 

De zwarte pop met de blauwe ogen zorgt voorlopig alleen voor problemen. Ko heeft haar al voorzien van nieuw elastiek. Een technisch probleem is voor hem altijd een uitdaging en dat is fijn voor mij! Ze heeft ook vreselijk haar en ik kon geen zwarte pruik voor een hoofd van 35cm omvang vinden. Misschien is het geen blijvertje, maar eerst even aanzien. Uiteraard moeten er nog namen en kleding komen, maar dat komt wel. Nu is het te warm om te gaan zitten naaien.


Maryse is een echt mooie pop (met merkje: Hans Volk!) en krijgt dus een echt mooi jurkje. 
De verko(o)p(st)ers van poppen via MP begrijpen nooit waarom ik de kleding laat houden, als zij dat willen. Ik hou nu eenmaal van katoentjes en quiltstofjes. 
Eerst houd ik de pop allerlei stofjes voor en kies er dan een. 
Dit ruitje laat zich prima lenen voor 'ruitveranderen' of 'stofversieren'.
Om mooi te kunnen werken moet de stof heel precies op de ruit worden geknipt en dat betekent: rijgen voordat je gaat spelden en uitknippen. Een reepje donkerblauwe stof heb ik precies recht aan de onderkant van het voorpandje gestikt. Daarop zit nu het kantje geregen.
Met de mouwtjes doe ik hetzelfde. Die moet je eerst afmaken en zomen, want later kun je er met de machine in ieder geval niet meer bij. Daarná kunnen ze worden vastgenaaid aan het lijfje waarvan de zijnaden nog niet gesloten zijn en dan kunnen die ook worden dichtgestikt. En dan ...
 ...  hebben we een probleem: Maryse heeft een stamboom en is erg deftig, maar ze heeft dikke, Germaanse armen, die ook nog 's plakken. Waar dat van komt weet ik niet. Feit is dat de armsgaten voor haar te krap zijn. Dus moeten de mouwtjes er weer uit. Shit! Gelijk doen, want als je het laat liggen dan wordt het alleen vervelender.  
Ik werk netjes, met veel rijgen en zo, maar ik laat alle uitgetrokken rijgdraadjes en zo op de vloer vallen. Dat geeft me, om een of andere reden, een ijverig gevoel.  Uiteindelijk is het jurkje klaar, met de hand gezoomd en zo, lekker tijdens een TV programma. De vloer ligt vol draadjes, er liggen 2 stukjes kant bij, een van 1/2 en een van 1 1/2 cm! Nu begint het stofversieren. Eerst maar eens het handwerkboek raadplegen voor ideeën.

En zó is het uiteindelijk geworden. 3 dagen werk, dat wel!
Zo, dit is dan de rare pop waar ik al melding van heb gemaakt. Ze heeft een leuk gezicht, maar die ogen - ze loenst ook een heel klein beetje - horen niet bij haar huidskleur. In werkelijkheid zijn ze echt knalblauw! 

Deze pop had heel erg lelijk haar, waarin een paar oorringen waren vastgeknoopt. Vandaag heb ik via R&H een nieuwe pruik gekregen *) en daar knapt de pop enorm van op. Het is een heel mooie pruik, waar ik alle kanten mee op kan. Ze heeft nu de jurk aan die Sanga een tijd heeft gedragen, oorspronkelijk een jurk van een Zapf-pop, waar ik de enge kraag vanaf heb gehaald. 

Ja die kleren!! Jan Didden, die deze pop aan mij verkocht, kon maar niet begrijpen dat ik haar kleren niet hoefde, maar verkocht ze aan iemand anders. Die iemand anders wilde hij een mailtje sturen ' ... zo'n raar mens, die de kleren niet eens wilde ... ' en stuurde dat per ongeluk aan mij, haha!

Ooit hield een poppenwinkel in Leiden ermee op en zonder dat ik ze nodig had heb ik er toen voor een habbekrats 4 paar schoentjes en een stapel lapjes  gekocht. Vijftien jaar minstens bewaard en nu komen schoentjes, zoals deze roze en de zwarte die Sanga aan heeft ernaast, en lapjes, zoals dit donkerblauwe met roze bloemetjes, heel goed van pas. 

Vandaag of morgen ga ik weer een jurk naaien. Een naam, die moet ze ook nog krijgen, maar er komt niks binnen!
Er zat ook nog een pruik voor de Amerikaanse pop in het pakketje, maar die was niet echt rood en te veel krullen. Nog maar een poosje geduld dan maar.

*) van: Equipment & Dolls

Inmiddels is de naam er gekomen: Kaylah. En aan de nieuwe jurk wordt gewerkt. Ik doe een experiment: kijken of ik met plooitjes gestikt in het lijfje voldoende ruimte in het rokgedeelte heb. De mouwen hou ik dit keer simpel, want het meten en tig keer rijgen van de plooitjes en de biesjes was al een dag werk.
Links: helemaal fout dus! De balans tussen lijfje en rok is volkomen zoek. Dus ik ga maar een flink stuk uit die naadjes halen. Kaylah kijkt er scheel van ...

Rechts: alle naadjes  iets van 6 of 7 cm ingekort en nu ziet het er beter uit. De jurk is nog wel een beetje te wijd.

We hebben vrienden op bezoek en die hebben een nieuwe pop meegenomen. Ze is weer van hetzelfde type, maar nu donker en met flirtogen. Ik vind het een beetje jammer dat ze geen wimpers heeft, maar misschien valt er wat aan te doen. Ze zal er wel al van opknappen als ze is aangekleed, maar het idee ervoor moet nog even rijpen. Katia?
De pop rechts heeft nu een naam, Maureen, en een nieuwe pruik, die niet goed past, maar haar wel erg lief staat. Ook voor haar moet ik gaan naaien. De lapjes zijn voor allebei al uitgekozen.
Ik heb nog geen affectie voor deze pop. Zij heeft dan ook nog geen naam. De vlechtjes vond ik ook niks - wel bewaard, ze zaten er a.h.w. los bij ... - en voorlopig heeft ze even het voormalige haar van Maureen gekregen. Ik vind het nog steeds niet leuk, maar dat komt misschien ook wel door die flirtogen. Daar heb ik ook niks mee, misschien kan een goede poppendokter haar eens gewone ogen met wimpers geven.
Maar goed. Ik heb een stofje voor haar uitgezocht en een onderbroek genaaid. Heel stom, ik heb altijd moeite gehad met tricot naaien, dus deed ik het nooit. Totdat iemand, w.s. Hieke, me wees op het bestaan van speciale tricot machinenaalden en ja hoor, dat gaat als een trein. Ik had nog allerlei lapjes liggen met o.a. een stuk prettige, havermoutkleurige tricot, goed voor de nodige onderbroeken.  

 

 

Een naam heeft ze nog steeds niet, maar inmiddels wel een jurk en een schort. Het schort ziet er op de foto anders uit dan in werkelijkheid: het is leuk, matte, geweven stof, die zich goed leent voor een enkel kruissteekje, maar ik kan het helaas niet echt goed meer zien ... 

 

Kaylah heb ik al een keer op MP te koop gezet, maar geen kip die belangstelling had. Later nog maar eens proberen.

25 oktober Na heel lang zoeken heb ik een pop van een soort plastic, een gewoon lijf, de juiste lengte en rood haar gevonden. Ik moet alleen nog een leuke naam verzinnen. Het is een Sylvia Natterer pop uit de tachtiger jaren. De pop hierboven, waar ik maar niet aan kon wennen, heb ik verkocht. Gelukkig maar. 

Deze heeft nog steeds geen naam, maar ik wel wel blij met haar. Ze heeft ook van huis uit een aardig jurkje, beetje blauw groen.

 

31 januari 2009 Eindelijk een naam: Julie, op z'n Frans uitgesproken. Vandaag heb ik op MP een nieuwe - echt oude - pop gekocht met gelede armen en benen. Spannend!
Begin deze week (half maart) heb ik de nieuwe pop gekregen. Wat heet: zij is antiek, ik schat begin vorige eeuw. Ongeveer 40 cm groot, met een schattig gezichtje en geverfde, gelede, papier-maché (?) ledematen. Op de rug zie ik een letter D, meer is er aan merk niet te vinden en ik weet ook niet waar het voor staat. 
Ze gaat misschien Louise heten, maar zeker weet ik het nog niet. Eerst maar een in de kleren! Ze komt van een Belgische mevrouw en heeft dus een (onbeholpen) kleedje aan!

Op zoek naar een onderbroekje met een redelijk model voor de nieuw aangekomen Louise heb ik Maureen ontdaan van het hare (en dat kleiner gemaakt). Ineens ontdekte ik een merkje op het hoofd van Maureen: R & B. Enig speurwerk leverde op dat zij een Mary Hoyer ontwerp is, maar gemaakt bij Arranbee, (mogelijkerwijs in samenwerking met ene Mme Alexander en Vogue wordt ook nog gemeld) met het gezichtje dat Wendy Ann heet, maar de pop met dit specifieke gezichtje bestaat in allerlei uitvoeringen. Zij is w.s. van 1946 of daaromtrent, want ze is 45 cm = 18 " en die zijn ze in 46 gaan maken. Of het allemaal klopt weet ik niet. Mary Hoyer poppen zijn erg duur als je ze tegenkomt.
Gisteren moesten we bridgen in Agde. Fransen moeten natuurlijk uitgebreid eten om 12 uur 's middags, dus bij de wedstrijden is er altijd een lange middagpauze. Verplicht ommetje! Er was een soort rommelmarkt en daar was een porseleinen pop voor 3 euro. De pop hoefde ik niet - tot ontstentenis van de verkoopster - maar de kleertjes wel. En de blote pop kon dan naar de kringloop of naar een passerend kindje, toch? De schoentjes waren n.l. precies goed voor het superkleine voetje van Louise en het jurkje staat haar prima, al is het eigenlijk helemaal niks voor mij. Er zat nog een enge kanten kraag op, die de hele tijd bleef steken in het klittenband waarmee de jurk dicht ging. Klittenband en kraag eraf, even afwerken en klaar is Kees. Of klaar is Louise. 
Ik heb nog een oud popje op het oog, maar de verkoopster reageert niet op mijn mail. Reuze irritant. De laatste tijd kijk ik vaak op eBay in de V.S., dat is beter geregeld in een aantal opzichten. Zeer positief vind ik de feedback over de verkopers: een hele lijst met bevindingen van kopers bij elke advertentie van iemand die vaker iets verkocht heeft. De verkopers hoeden zich dus voor slechte prestaties. Lastig is dat als je een bod hebt geplaatst je het niet meer kunt terugnemen. Goed nadenken voor je biedt dus. 

Het andere oude popje is toch van mij, maar ik moet nog even 2 weken wachten voordat ze hier is. Ben benieuwd. De verkoopster meldde een soort steen, maar geen porselein als materiaal en ik kan me toch nauwelijks voorstellen dat een pop van aardewerk is. Ook in het grote boek kan ik daar niets over vinden. 
Overigens vond ik op MP iemand die prima poppenonderbroekjes maakt: marijke.mathijsse@tle2.nl  Goed om te weten toch? In allerlei maten.
Nog weer een ander schattig oud popje vond ik op eBay in Amerika en ik 'won de auctie' zoals dat heet. De verzendprijs was $4,60, weinig, dus ik had eigenlijk gealarmeerd moeten zijn. Enfin, ik kreeg de rekening en betaalde en vervolgens kreeg ik een e-mail van de verkoopster die me vertelde dat ze pop in kwestie toch echt niet voor dat bedrag kon opsturen en of ik maar even 15 dollar wilde bijbetalen. Zij had zich vergist, maar kwam daar niet eerlijk voor uit en dat maakt me altijd reuze nijdig: ik heb echt de pest aan mensen die liegen en draaien om een paar euro's of in dit geval dollars. Als ze gewoon gezegd had dat ze zich vergist had en dat het voor haar wel erg nadelig uitpakte was er vast wel iets uit de bus gekomen. Maar het ging dus niet door, jammer, want het was een schatje. Die pop dan. 
Voor pop Louise ga ik een jurkje in oude stijl breien. Het principe is dwarsgebreid. 
Ik ben begonnen met de pas: op nld 2 met dunne wol 17 steken opzetten en een keer breien.
nld 1: 3 steken recht - 1 omslag, 1 afhalen, 1 recht breien, afgehaaalde steek daaroverheen  1 omslag - 8 recht, keren
2e en even nld recht
nld 3: 4 recht, 1 omslag etc zoals tussen de streepjes in nld 1, nld helemaal recht uitbreien
nld  5: 5 recht, 1 omslag etc, 8 recht breien, keren
nld 7: 6 recht, omslag etc, nld helemaal recht uitbreien
nld 9: begint met 4 steken afkanten en verder als nld 1, waarbij de eerste steek na het afkanten al op de naald staat
Deze naalden blijven herhalen totdat de pas min of meer rond is. Na een puntje afkanten.
Wordt vervolgd (moet ik nog over denken!)

Pop Louise is ongeveer 40 cm lang en heeft een bovenwijdte van 21 cm gemeten onder de armen.
Ik ben nu aan het overige deel bezig, maar omdat ik het zelf ontwerp, maak ik enorm veel fouten en heb het wel al een keer of 6 uitgehaald. Nu heb ik het geloof ik door. Of ik het goed op papier kan zetten is vers twee ...
Al doende zal het breiwerk zich als een worstje oprollen, maar dat komt allemaal goed! 

Let op: niet voor onervaren breisters!!!

Zet 54 steken op en brei ze een keer en een keer terug in ribbel. 
Nu aan het begin van elke oneven nld: 2 recht, omslag, 2 recht samenbreien, omslag, pen recht uitbreien.
Alle even nld beginnen met 10 recht, daarna averecht tot de laatste twee steken, die recht.
In de 13e nld de eerste 6 steken afkanten en dan weer direct beginnen met het patroon: 2 recht omslag etc. Let op: de eerste steek van die 2 recht staat al op de pen!
In de 7e en 13e nld keren voor de laatste 10 steken in ribbels om wat wijdte in het jurkje te krijgen.

Na 3 puntjes alle steken op de 10 van de ribbels na op een hulpnld zetten en 25 steken opzetten. dan op dezelfde manier 4 puntjes breien en de nieuw opgezette steken afkanten. Dit is mouwtje 1. 
Verder gaan met de steken van de hulpnld en nog 6 puntjes breien en dan het tweede mouwtje op dezelfde manier als het eerste. Vervolgens het achterpand met nog 3 à 4 puntjes: kies voor overslag als je drukkertjes wilt gebruiken voor de sluiting aan de achterkant. Ik heb een knoopje met een lusje gebruikt.
Pers het jurkje en naai de pas eraan. Rijg een lintje door de pas. Ik had wat te veel wijdte aan de voorkant, dat zou je kunnen voorkomen door wat eerder te keren in b.v. de helft van de gevallen.  

Ik heb ervoor gekozen om als extra zizaglijntjes in te breien, maar de beschrijving ervan is erg lastig. Ik heb ervoor gezorgd dat het hoogste of laagste punt van elke zigzag in nld 13 cq 7 lag, zodat ze parallel lopen met de puntjes. Maar ik heb me vaak vergist en dus een aantal keren moeten uithalen en dan nog een pen of twee terugsteken, want gaatjes ophalen gaat me boven mijn kunnen. Ik ga nog zoeken naar een minder flets smal lintje of koordje, dat ik dan ook voor de schoentjes kan gebruiken.
15 april Vanmorgen kwam er een echt oude  pop - merk 4 MB, wie weet wat dat is? - mee met het vliegtuig uit Nederland. Gezelschap voor Louise! (Gisteren heb ik op de Franse eBay de auctie 'gewonnen' voor nog een oudje en daarna mag ik een jaar niet meer op MP of eBay kijken!!!) Ik vind haar rode jurk niet echt mooi, maar misschien is ie origineel - er zit een onderrokje onder met een gat erin en een te grote onderbroek, de schoentjes/sokjes vind ik ook niks en ze zijn zeker niet oud, geen reden om een pop lelijke schoenen aan te geven trouwens. Ik vond het bloemenjurkje Louise beter staan dan het witte gebreide, dus ik ga maar eens experimenteren. Ik was vanmorgen bij waar eens een stoffenwinkel was, voor een stukje linnen en een lintje, maar helaas: weg!  
Louise krijgt meer kleur in die bloemetjesjurk. Geen mooie jurk trouwens, maar ik zal wel iets maken. Leuk hè, die 2 ouwetjes bij elkaar. Ik schat ze allebei op 1930 of zo. 
En hier is de oude Franse dame. Zij draagt als merk Paris 301. Ze had een lelijk jurkje aan, met klittenband en zo, schots ruitje en dan met wit gestikt, gruwelijk. Kijken of ik er nog wat van kan maken, maar eerst in de was, want het rook ook vies.  Ze heeft nu het jurkje van Julie aan, Natterer, en dat staat schattig. Ze kwam ook zonder onderbroek, foei! Ik had nog een voorraadje van Marijke Matthijsse, gelukkig. Deze pop heeft van die metalen dingen boven in haar armen en benen en is mogelijkerwijs nog wat ouder dan die twee hierboven. Over het algemeen houd ik niet van poppen met duidelijk zichtbare tandjes of flirtogen; deze heeft beschaafde tandjes, schitterende grijsgroene ogen, een nieuwe, rossige pruik en mist een vinger aan haar rechterhand. Ik vind haar een plaatje, nu nog een naam ...

Op eBay staan regelmatig leuke poppen, zowel op de Franse als op de Engelse site. Van particuliere verkopers zijn ze af en toe heel betaalbaar.

25 mei Soms moet er vroeg in de morgen iemand naar het station in Béziers of het vliegveld in Montpellier. Dan zijn we 's morgens in de buurt van winkels ...  (we doen altijd boodschappen ná het bridgen, maar dan is er nooit 'snuffeltijd')
Vorige week was dat station: Ko moest naar Castorama, een enorme doe-het-zelf zaak. Daarnaast een stoffenwinkel, een van de 2 in Béziers, de leukste is helaas weg. Die was nog dicht, dus even kijken bij Baobab, tuincentrum tegenover Casto. Daar was de hobbyafdeling weg, maar erger nog: ook de afdeling vaste planten. Shit! Terug naar de stoffenwinkel die nu bijna open was. Goed voor een lapje om een dekbed voor Artie van het poppenhuis te maken en een ander lintje in de pas van Louise's jurk. Ik had genoeg om ook lintjes in haar schoenen te doen en een stukje om haar haarband. Het 'kettinkje' is een chinees armbandje van platte schijfjes jade. Zulke dingen vind ik op eBay!


22 juli Al een tijdje geleden heb ik via MP deze pop gekocht. Hij werd aangeboden onder de simpele aanduiding: 'Pop is kapot'.

Het is een Franse SNF van een jaar of 60 geleden, schat ik, fragiel celluloid lijf, leuk gezicht. Afgezien van het gat in zijn lijf hadden kinderen? gaatjes in de oren gemaakt en de mond met enig geweld geopend. 

Een poppendokter heeft me geholpen met suggesties. Ik heb het losse elastiek doorgeknipt en met veel prutsen een stevig katoenen lapje tegen de binnenkant van de gaten in lijf en mond geplakt. Van het lijf waren er nog 2 scherven. Die heb ik op het lapje geplakt, maar het is niet heel erg goed gelukt. In Frankrijk heb ik vulmiddel en als ik terug ben ga ik verder. Ik wil er eigenlijk niet al te veel aan doen. 
4 augustus Weer terug in Frankrijk en ik heb de gaatjes en gaten opgevuld met Kippers Deko Vormlight en daarna geschuurd. 
Het mondje is al aardig en de plek aan het lijf begint ook te komen. No geen beetje doorprutsen!
5 augustus Na weer een nachtje drogen ga ik verder: de 'wond' nog maar eens schuren en opnieuw schilderen. De kleur is nu vrijwel goed, maar ik moet nog even wachten tot het echt droog is. Daarna vernissen, daardoor verandert de kleur ook nog een beetje.

Ik heb zijn haar een klein beetje getint via de verf-en-haal-weg methode, waarbij ik vrij nat schilder en het overtollige vocht direct weghaal. Met een superdun penseeltje heb ik ook minimaal de wenkbrauwen iets aangetipt. Het mondje lijkt slecht geschilderd, maar ik heb dat expres gedaan om een hint van tandjes te krijgen en zijn vriendelijke uitdrukking niet aan te tasten.

Hierna heb ik nog één keer geverfd en een laagje vernis over de wond en het mondje aangebracht. Ko is handig met het elastiek. Hij heeft het dubbelgevouwen en een knoop met een groot oog aangebracht in het midden via een soort plaatje dat in de kop zat, de twee uiteinden door de gaatjes voor de benen gewurmd en de benen vastgemaakt. Hij is daar goed in!

En rechtsonder zie je het eindresultaat. Nou nog wat leuke kleren en - natuurlijk - een naam!

Het zal overigens geen makkelijke pop zijn om aan te kleden, want hij heeft een jongensachtig uiterlijk, maar roodgelakte nagels zowel aan vingers als tenen ...
Januari 2010 Maureen stond nog altijd op de nominatie voor een beurt. Bij Lidl verkochten ze begin december poppen voor 5€. Eentje had rood haar. De pruik is eigenlijk een beetje te klein voor Maureen , maar wel lekker rood. Gisteren heb ik een jurk voor haar gemaakt. In mijn jonge jaren was een rood kledingstuk voor iemand met rood haar absoluut taboe, haha! 

Het gekke is dat deze pop - R&B, een Amerikaans merk - veel ranker is dan b.v. Maryse, die erachter staat, maar dat toch met lijfje van het gebruikte patroon iets te krap bleek. 

De Franse 'hermafrodiet' heeft nu de vroegere pruik van Maureen op en dat staat hem of haar wel aardig. Maar er is nog geen naam en dat is altijd een veeg teken. Herma? Herman?

Een witte broek combineert ook niet met de trui. Daar eerste eens wat aan doen.

En dan hebben we nog dit Kewpie popje, dat geen naam heeft en ook nog helemaal geen kleren. 
30 januari Via eBay Engeland heb ik een antieke Armand Marseille pop gekocht. Wel erg kapot ... 

De elastieken zitten behoorlijk strak, maar moeten wel los als ik het gewricht van de rechterarm en -knie wil restaureren. Ze mist ook één vingertje. Meestal laat ik dat maar zo, maar als ik toch aan het werk ga doe ik er misschien wel wat aan. Gelukkig vindt Ko dit soort reparaties ook best leuk. Hij had tenminste in no time de pruik eraf om te kijken hoe de elastieken zaten! 

Ze heeft een lief gezichtje met een al ingebakken tache de beauté, een klein bobbeltje in het porselein. En ik heb een prima lap grijsblauwe broderie liggen. Ik zie het helemaal zitten. Maar nu eerst het sanitair poetsen!

O ja, ze gaat Solange heten. Als er direct een naam binnenkomt is het altijd een goed teken!

Zo, die is gesloopt. En ik heb inmiddels een nieuw vingertje aan dat handje gemaakt. 

We moeten lang nadenken hoe we de stukken arm/been zodanig aanpassen dat de kogel er weer in kan. Ik ga het liefst aan het werk met de altijd prettige Deko Vorm, maar er komt wel een hoop spanning op te staan als het elastiek er weer in zit. 

En hoe zou je lijm kunnen verwijderen uit een mohair pruikje?

Achter in de kop staat:


Made in Germany
 Armand Marseille
390
DRGM 2 HG
A 3 M

Zij is dus in Duitsland gemaakt, maar wanneer precies weet ik niet. Vóór 1930, want toen hield de fabriek ermee op. Voor zover ik weet. Nadere informatie welkom!
2 februari Zo, Kewpie is aangekleed. Op schoenen na, dan. Het truitje was veel werk, het broekje was een karweitje van niks, een stukje dat ik ooit van een jurk had afgeknipt en in elkaar heb geflanst, want soms heb ik geen zin in veel werk. 

Het grappige van dit poppetje is dat het een beetje mengelmoes is van Kewpie en Googly. Ik vind het niet zo'n geweldig popje, maar het is wel leuk als 'n toch heel populair geweest item, al is dit een plastic replica. 

Nog geen naam!

25 februari Vandaag schiet me een naam te binnen: Pixie.

Gisteren is eindelijk de zak met papier maché poeder gekomen. Dat schijnt keihard te worden en is daarom wat betrouwbaarder dan mijn geliefde Deco. Ik had een ander merk besteld, daar wil ik het met de leverancier nog eens over hebben! Maar goed, het w.s. even bruikbaar. Je moet het met water aanmaken en dan een uur laten staan. Advies: doe minder water dan staat aangegeven! Je kunt het niet met je handen verwerken, want het plakt vreselijk en als je een stukje gedaan hebt en je komt eraan, dan gaat het weer uit model. Heel anders dan klei. Maar ervaring met klei en spateltjes en zo is wel handig. 
De bovenkant van delen van benen en armen zijn hier en daar erg beschadigd. Het moet worden opgehoogd tot de oorspronkelijke hoogte en er moet een kommetje in om de 'kogel' in te laten draaien. T.z.t. loopt er elastiek door armen en benen en komt er grote spanning op te staan, dus het materiaal moet heel wat kunnen hebben.
Als het spul met water is aangemaakt ziet het er uit als op de foto hieronder.
Hier heb ik één armgedeelte onder behandeling gehad. Ik heb er eerst een papiertje ingeplakt om enige steun te hebben . Daarna van buiten opgevuld en van binnen het gelukkig nog aanwezige kommetje erin gemonteerd. Nu moet het drogen en dan kan ik het t.z.t. schuren. 
De aangemaakte pasta is in een goed sluitende container nog lang te bewaren. 
Vandaag kwam ook een op eBay gekocht, heel oud (begin vorige eeuw) Chinees poppetje aan. 
EBay werkt als volgt: er is een veiling, die een tot op de seconde vastgesteld eindpunt heeft. Je kunt bieden op dingen die je aanstaan. Ik volg 2 tactieken: 
1) er wordt iets aangeboden voor een lage beginprijs en dan bied ik dat. Daarmee wordt vastgesteld dat je het dáárvoor in ieder geval wilt kopen: je bent aan je bod gehouden. Eenmaal geboden, dan MOET je het kopen en je kunt je bod niet, zoals bij MP, verwijderen. Als je overboden wordt kun je doorbieden.
2) ik begeer iets en ga bij mezelf te rade wat ik er eventueel voor wil betalen, zeg 50€ voor b.v. een antieke pop. Meestal is lang voor de veiling afgelopen dat bedrag al voorbijgegaan en doe ik niet meer mee. Maar als het artikel op b.v. 34€ staat, dan wacht ik tot de veiling nog 30 seconden duurt - dat kun je in de advertentie zien - en voer dan mijn 50€ in. Als iemand anders 60€ heeft ingevoerd dan lukt het je dus niet, maar als iemand 45€ als maximum heeft ingetikt, dan gaat het voorwerp naar jou, b.v. voor 46€, want als de bieding lager blijft krijg je het voor minder dan je ingevoerde bedrag. Je moet eventjes stalen zenuwen hebben!
Dit Chinese poppetje had toevallig 2 concurrenten en die waren net verkocht. Het bod stond op 5,99, maar ik had gezien wat er voor die andere twee betaald was en voerde op het laatste moment 14€ in en kreeg hem voor 12,50. Had iemand anders 12 ingevoerd ...
Als je mee gaat doen, vraag dan altijd eerst aan de verkoper wat het transport gaat kosten, want daarmee kun je je soms lelijk in de vingers snijden!
Ik ga helemaal niets aan deze pop doen, misschien schoentjes maken. 
28 februari Het geeft een enorme troep op de tafel, maar zo lang als ik nog doende ben laat ik het maar staan. Stom genoeg heb ik niet overal foto's van gemaakt van het werk aan Solange. 
Tijdens het langdurig schuren komen nog kuiltjes tevoorschijn. Die heb ik opnieuw opgevuld en weer geschuurd. Het spul plakt enorm goed en droogt vrij snel. 

De kleur voor de verf moet je zelf aanmaken. Ik meng net zo lang van alles, roze, bruin. geel, vanille etc tot ik min of meer tevreden ben.
Ik heb alle behandelde delen een keer geschilderd en laten drogen.

Als de verf droog is is de kleur weer anders, helaas. Het enige dat je kunt doen als je een behandelde pop egaal dezelfde kleur wil geven is de hele pop schilderen en daar had ik geen zin in. De bovenarmen zijn roziger dan de onderarmen, maar dat was al zo. Aan de voetjes hebben kennelijk schoentjes vastgeplakt gezeten, daar zijn schilfers af en zitten zwarte plekken op, maar gezien ze toch bedekt gaan worden laat ik heb maar zo. 

Ik heb alle behandelde delen een keer of 3 geverfd met wat aanpassing van de kleur na de eerste keer en het gevernist. Door het vernissen wordt de kleur weer iets anders ...

Ko heeft het elastiek voor me gedaan, dat gaat met tangetjes en een haaknaald, maar ik heb niet opgelet, want ik was net met een trui bezig ... Het was makkelijker dan bij de dunne celluloid pop, want die kneep je al doende bijna fijn. Hier zaten bovendien allerlei haakjes aan, aan de handjes b.v.
De pruik heb ik voorzichtig losgekamd met een borduurnaald - met helaas vrij veel verlies van haar. Ik ben nog in dubio of ik een pruik zal kopen en dan heb ik ook een schedeldak nodig. En dan aankleden natuurlijk!  

3 maart Ko is met buurman naar Béziers en het zou wel even gaan duren. Goede gelegenheid om onder het genot van o.a. het Requiem van Ropartz - heel raar dat dat zo onbekend is - aan de kleding van Solange te beginnen. 
In de collectie poppenkleertjes bevond zich gelukkig een ouderwetse onderbroek. In Engeland bloomers geheten, in Amerika pantaloons. daar hoef ik me niet mee bezig te houden, gelukkig, want ik ben niet dol op broeken naaien.  Een onderjurk dan maar.
Bij gebrek aan dun wit katoen heb ik een oud sloop gesloopt en bij spullen van mijn oudste zus die een paar jaar geleden naar het bejaardentehuis vertrok zat een fraaie rand broderie. Ik ben begonnen met het instikken van 4 piepkleine plooitjes.

Daarna heb ik het lijfje geknipt en de schouders aan elkaar genaaid. Vervolgens afgezet met lichtblauw biaislint, ooit bij Liberty Londen vandaan, het mooiste biaislint in de wereld. Ik heb het vast al 35 jaar in huis ... 

Vroeger bestond er ook broderiekant dat met blauw was bewerkt, maar dat heb ik al heel lang niet meer gezien. Dit is dan een tegemoetkoming. Al gauw zag ik dat de hals te hoog was, direct uithalen en opnieuw doen. 

 

Er moeten nog knoopjes op. Of drukkertjes. Misschien ga ik dat nog wel doen, want inmiddels zijn Ko en Cor al een uur of 6 weg. 

Solange ligt erbij als een kankerpatiëntje, want ik moet ook nog steeds iets voor haar pruik verzinnen. Ik heb trouwens enorme zin om een natuurlijk puistje onder haar linkeroog donker te maken, als een tache de beauté, maar ik aarzel nog ...

Van de papier maché pasta heb ik een soort deksel voor boven op haar hoofd gemaakt, maar met de dikte droogt het maar langzaam. 

 

10 maart Zo, dat oogt al een stuk beter. Een middag boodschappen doen was goed voor een bezoek aan de stoffenwinkel naast Castorama, goed voor een paar aardige lapjes. Dit perziktintje past goed bij Solange. Ik twijfel nog over het guipure kantje. Het is een kraagje, maar ik gebruik het toch verder nergens voor. Ooit gevonden op MP. Ik heb nog een ander lapje liggen, net zichtbaar rechts, met beige en blauw en een heel klein beetje goud, dat er wondermooi bij staat, misschien voor een wijde mantelachtige bloes met grote mouwen o.i.d. De onderjurk is geen succes onder dit oranje jurkje.

Gisteren opnieuw een AM pop gekocht via eBay, dit keer in Amerika. Daar zijn ze goedkoper dan in Engeland door de vrij lage stand van de dollar, maar er komt wel altijd veel transport bij, dus je moet eerst via een omrekenprogramma bedenken hoeveel je uiterlijk wil bieden. Deze pop heeft donkerbruine ogen en is in een minder slechte conditie. Ze is iets groter en heeft een verbazend lelijke pruik ...

11 maart Ik ben aan een nieuw project begonnen, maar heb nog geen idee of het gaat lukken: kousjes, gebreid op pennen 1,2. Het basispatroon is een kniekousje voor een kind van 5 jaar gebreid op 2,5, dus met een beetje goede wil gaat het passen. Ik vond de ajour van het gegeven patroon te druk en heb daarom gekozen voor een wat simpeler patroon, gebreid over 9 steken. 
Superdun garen kun je b.v. vinden bij Anja's handwerkatelier. Zij heeft misschien ook dunne naaldjes zonder knop. 
Brei aandachtig, want als je een steek laat vallen is het op dit formaat bijzonder moeilijk om een fout te herstellen! M.n. oppassen bij het overhalen van de laatste steek van elke nld bij het breien in patroon. Ik brei steeds 2 toeren en ga dan even wat anders doen.

Opzetten 54 steken en 5 toeren recht breien met drie (vier) naaldjes, 18 steken per nld. Dan 1 rij gaatjes: 2 recht samen, omslag, 2 recht samen etc. Nog 5 nld recht. Dan overgaan in patroon. Géén kantsteek!! 2 recht samen breien, 2 recht, omslag 1 recht, omslag, 2 recht (let op: de eerste brei je automatisch na de omslag), 1 recht afhalen, 1 recht breien en de afgehaalde steek over de gebreide steek halen, dit 5 keer herhalen. Volgende toer recht. Deze twee toeren steeds herhalen tot een lengte van ... (ik heb 15 rijen gaatjes, die zijn vrij makkelijk te tellen)
Voor de hiel a.h. begin van een toer 18 steken breien in tricot plus nog, ook in tricot, op dezelfde nld 9 steken van de volgende nld, totaal dus 27. De laatste steek alleen overnemen, niet breien. Keren en aan de binnenkant een nld averecht tot aan de laatste steek, deze laten staan en keren. Dan weer een nld recht totaan de laatste 2 steken en keren etc. Zo 9 keer heen en weer gaan. Vervolgens in elke nld weer 1 steek opnemen en breien van de steken die je hebt laten staan totdat weer alle 27 steken op je naald staan. M.n. in de eerste naalden van de hiel is dit even lastig, want de steken die zijn blijven staan glijden erg makkelijk van de naald af!! Je krijgt een schuine rij gaatjes in de hiel, maar mij hindert het niet omdat er toch al veel gaatjes is het patroon zitten. Er moet een trucje voor zijn om het te vermijden, maar dat heb ik nog niet begrepen.
Nu brei je weer door in het rond, over de tricot steken blijf je tricot breien en de rest in patroon totdat je voetje lang genoeg is om aan de teen te beginnen. In mijn geval nog 5 rijen gaatjes. 

Heel veel werk (4 dagen per sokje, want je kunt het niet lang achter elkaar doen, ik tenminste niet), maar wel schattig. 
Het been van de AM pop was vrij dik, dus ik had meer steken moeten hebben voor een kniekousje.

Voor de voorvoet minder je a.h. begin van de 27 steken tricot, 1 recht, omslag, 1 steek afhalen, 1 recht breien, afgehaalde steek over de gebreide steek halen = mindering naar links en a.h. eind 2 steken samenbreien = mindering naar rechts met nog 1 recht erná. De overige 27 steken ga je nu in tricot breien i.p.v. in het ajourpatroon en behandel je hetzelfde. Dit 9 keer herhalen in elke toer. Daarna de 9 steken van het ajourgedeelte op één pen zetten, de 2 pennen met elk 9 steken naast elkaar leggen en telkens van elke pen 1 steek samenbreien en de daardoor ontstane steken al gaande afhechten. 
Boordje omslaan en vastnaaien, zodat je puntjes krijgt en draadjes afhechten. Dan nog zo'n sokje breien ...
18 maart De tweede AM pop uit de VS kwam met de post vandaag, goed ingepakt, ik ben wel een kwartier bezig geweest met uitpakken. De rode pruik lag al in de startblokken. Helemaal tevreden ben ik er niet meer, misschien ga ik proberen het haar op te steken. Ze kijkt een beetje verschrikt en ze heeft prachtige kleren aan. Nu nog een naam. Via eBay heb ik 2 miniatuur bontstola's gekocht. Het guipure kraagje is weer verdwenen, kijken of de stola het beter doet. 
In Amerika kun je piepkleine broches kopen. Die zitten niet met een speldje vast, maar met een magneetje, zodat je de kleding niet beschadigt. 

Ik vond ze op een website voor sieraden e.d. ontworpen voor zgn. 'fashion dolls. O jeetje, wat leuk! En zo kwam van het een het ander ...

19 april Hier hebben we 'Monica Merrill'. Een geheel nieuwe stijl pop. Erg populair in Amerika. Ik had de naam Tyler Wentworth al eens ergens zien staan. Dat is een soort fashion-pop, gemaakt door Tonner, en in vele variaties uitgebracht. Er bestaan hele kledinglijnen voor, compleet met ondergoed, panties!, schoenen met of zonder hakken en wat je al niet kunt bedenken. Toen ik op de site met de broches een pracht exemplaar zag met rood haar in een geweldig kapsel en ook nog een beeldschoon clipje erin was ik verkocht. 
Ik ging dus aan het surfen en vond ergens een Sybarite in een leuke combinatie. Nog 3 minuten te gaan en 34$ op de teller. Stomme ik bood wat meer en had prijs. Haha, dat was alleen voor de kleren!!! Maar de alleraardigste verkoopster stuurde mijn geld terug toen ik vertelde dat ik dacht dat het voor pop + kleding was. Knap onnozel, want met wat meer speurwerk kwam ik erachter dat een Sybarite in beperkte oplage wordt uitgebracht voor zoiets als 600$ per stuk en die poppen zijn binnen een dag weg. 

Verder speurwerk voerde me naar dit exemplaar, van Tonner, voor variabele bedragen te koop. De goedkoopste winkel wilde niet naar Frankrijk sturen, maar met wat aandringen mijnerzijds, verwijzing naar mijn 100% klantenscore, uitleg dat ik wist dat het verzenden ongeveer 40$ zou zijn en dat we hier in west Europa geen tax hoeven te betalen kreeg ik m'n zin. Ik heb wel 2 andere poppen verkocht, Julie en de naamloze hermafrodiet, want anders loopt het de spuigaten uit. 

Je kunt de pop in allerlei standen zetten, alle gewrichten bewegen. Ze heeft nog een stel extra, platte voeten, voor sandalen e.d. 
Haar kleding is prachtig afgewerkt, er zijn nog handschoenen bij. De pruik is zijdezacht en kan verwisseld worden en de ogen vind ik adembenemend mooi. Ze is 16" = 40cm en alle kleding voor b.v. Tyler Wentworth past Monica ook.

Ik heb een beetje ruzie met de standaard, waardoor het jasje niet goed lijkt te zitten, maar dat is absoluut niet het geval.

______________________________________________________________________________________
Mijn schoonzusje had op een schaal ergens een oud poppenhoofd liggen, AM, grote maat, erg vuil. 'Neem maar mee' zei ze en dat kan ik dan natuurlijk niet laten. Hoofd, gewassen met wat zeep, was al snel weer schoon. Een antiek poppenlijf, niet mooi, maar wel bruikbaar vond ik op MP, ogen moeten uit Amerika komen. Ik heb lekker groene besteld mèt wimpers, helemaal niet AM, en een moderne pruik, ik hoop dat de kleur leuk is. Elastiek heb ik meegebracht uit Nederland, t.z.t. doet Ko dat. Het is wel een grote tegenstelling als je Monica ernaast zet. De grote pop gaat, als restauratie en aankleding goed uitpakken, terug naar mijn schoonzus.
5 mei Terug uit een weekje Nederland vond ik bij de post het pakje uit Amerika. Het was een hoop gepruts om ogen en wimpers te monteren. Ik heb het restje van de aangemaakte papier maché gebruikt. Het ligt nog te drogen en het krimpt een beetje als het droogt, dus ik weet niet of het goed blijft gaan. Het lastigst is om de ogen in een goede stand te krijgen. Lekker dramatisch geheel, toch? 

13 mei De pruik is iets te klein, dus hij kruipt naar boven. Maar hij is wel precies dezelfde kleur als de wenkbrauwen. 

Het paarse vestje heb ik ooit voor Chrisje gebreid, maar ik mag nou eenmaal graag experimenteren met steken en/of zelfbedachte patronen, dus toen het klaar was zat het niet goed: te breed. Maar wel schattig met die kleine knoopjes in dezelfde kleur en leuke mislukkingen bewaar ik gewoon. Ik heb er ook nog een in licht zalm. Voor deze pop is het prima. Ze heeft een heel raar, dik lijf, maar niemand die het ziet. 

De stof van de jurk is ook weer zoiets: het dessin is aantrekkelijk, maar kunststof en dat is eigenlijk niet geschikt om als mens te dragen: je gaat er vreselijk in zweten, tenzij je iets mouwloos maakt. Ik heb er een enorme lap van en af en toe maak ik iets: gordijntjes, een jurk ...

Volgende probleem is het vinden van schoenen. De voeten zijn niet erg groot, amper 7 cm, maar ze heeft achterlijk dikke enkels: 13cm omvang. Ik moet dus schoenen hebben die met een strikje dichtgaan. Paars, dat zou mooi wezen ... 

De duim heb ik vanmorgen gedaan: speld in het gat waar hij was afgebroken en met het onvolprezen DEKO etc zat er in een halve minuut een duim op. Nog even uit laten harden en verven, klaar.

11 juni Omdat het voetballen vandaag begonnen is heb ik Monica in het oranje gestoken. De outfit vond ik op de Franse eBay, redelijk betaalbaar, maar de verkoper - ja, ik had contact met een man ... - vroeg te veel verzendkosten: 3€50, terwijl het maar 1,35 kostte. Ik vind dat niet netjes, maar het is nogal gewoon op eBay. Bij je evaluatie van de verkoper kun je zoiets wel melden. 

Er zijn heel wat mensen die kleertjes maken voor dit soort poppen en dat dan op eBay en MP aanbieden. Ik heb nu zelf een patroon van een broek, breigaren en pennen genoeg, en net vandaag een 2e pop gekocht om als model te gebruiken. Ik kan zelf aan de slag, maar naaien en breien zijn meer winterkarweitjes.

Monica heeft nu haar platte voeten aan, maar daar heb ik nog geen schoenen voor, al weet ik waar ik ze kan kopen.

Onder het oranje joggingpak heeft ze trouwens een heel sexy kanten boxertje ...

29 oktober Monica heb ik vandaag in winterkleren gekleed, overigens met alleen een schitterend kanten broekje eronder. 
Ik heb nog altijd ruzie met de standaard. Ik heb er twee NB maar allebei waardeloos. Brenda heeft een standaard met een soort zadel, dat gaat beter. Ik zal ze eens verwisselen, kijken of dat makkelijker is. 

Monica heeft een originele Tonner jas, zwart met rode, kanten kousen en lage laarsjes met hoge hakken. Heel lastig om aan te doen: eerst moesten haar platte voeten eraf en bij een moest Ko eraan te pas komen. Ook kreeg ik één kous bijna niet aan. 

Brenda heeft een spijkerbroek die uit Singapore of zo komt. Een heel mooi gebreid twinset uit Engeland, oorbellen uit Amerika. Haar hooggehakte sandalen heb ik dubbel, voor het geval een lezeres wil ruilen?

17 februari 2011 Een nieuw project. Vorige maand waren we in Z. Afrika en daar vond ik in Stellenbosch in Oom Samie se winkel een antiek poppenlijfje voor 100 rand. Ik dacht dat ik dat makkelijk voor het dubbele zou kunnen verkopen op MP, maar ik had de Nederlandse kruideniersmentaliteit onderschat. Ik weet dat zo'n lijfje op eBay Engeland 25-35 pond 'doet'. Niet getreurd, maar aan het werk.
Op eBay in de V.S. vond ik, na vrij lang zoeken, een betaalbaar, leuk hoofdje van de juiste maat, Heubach, hoefijzertje en 1900 in de nek. Het elastiek komt eraan, uit Nederland, net als een pruik en kopdeksel. 
22 februari Ko is doende met het elastiek, dat gisteren gekomen is. Hij begint met de armen. De handjes zitten los, daar kan hij niets mee, want ze zitten niet aan het elastiek dat overal doorheen gaat. Een pop met losse handjes, weer eens wat anders!
Voor de zekerheid een lap onder de onderdelen! Stel je voor dat de kop barst.
Daarna gaat het elastiek door de rest. In de kop een flinke knoop - haha, een knoop van de luchtmacht! - waar een oogje in zit groot genoeg voor het elastiek en groot genoeg om in het gat van de nek te blijven steken. 

Hij gebruikt een haaknaald en tangetjes en als het elastiek door de lus van de knoop gaat, hier moet het 2x, dan kun je een punt hard maken met sieradenlijm.

Het oude elastiek zat aan het elastiek van de armen met 2 raffia knopen, te zien op de foto links boven. Ik heb de kopdeksel er al opgeplakt. Ik had een krullenpruik uitgezocht, maar ik vond in een doos een andere die wat stijl betreft beter bij haar past. Verder vond ik in de dozen met poppenspullen alleen een paar piepkleine schoentjes, weliswaar lelijk en van plastic, maar voorlopig OK en een heel inspirerend lapje. Ik heb niet eens een passende onderbroek! Ik ga haar Sari noemen, met haar Zuid Afrikaanse lijf.

naar het Poppenhuis    Breien    bovenkant 

 

print