Breien  

naar

Poppen    Poppenhuis

poppenjurkje breien (zie ook poppen)      onderkant deze pagina

Breedte trui ong. 50 (dubbel); lengte (boord: 9 cm), totaal tot aan raglan 40 cm; lengte raglan ong. 25 cm; totaal lengte mouw vanaf schouder 70 cm, breedte mouw op het breedste punt 18 (dubbel gemeten); mouwboord dubbel ong 11 cm; boord + mouw tot aan raglan 42; breedte halsopening achter ong. 15; diepte voor ongveer 3 of 4 

Groene trui

Het gebruikte materiaal is King Cole, double knitting, kleur: 'Dingle'. Gekocht via eBay Engeland (Wee County Yarns) en gebreid op nld 3 ½

Achterpand:

Opzetten 118 steken op 3 ½. 6 nld tricot breien , gaatjes toer, 6 nld tricot. De opzetsteken opnemen en met de steken op de naald samenbreien met een derde naald, zodat er een boordje met picootjes ontstaat.  1 toer averecht. 
In de volgende nld 11 steken erbij maken, nog een toer averecht en dan overgaan op paardenribben: 1 kantsteek, *3 recht, 1 afhalen*, dit steeds herhalen, eindigen met 4 recht. Teruggaande nld alle steken averecht. 48 maal.


Overgaan in tricot, nog 26 nld. Dan beginnen met raglan. 4 steken aan beide kanten afkanten en om mooie raglanlijnen te krijgen: 1 afhalen, 1 recht, 2 recht samenbreien, maar achterlangs insteken!, nld recht uitbreien tot op de laatste 4 steken, 2 recht samenbreien 2 recht. Totdat er nog 41 steken op de naald staan en die gaan op een hulpnld of de draad  erdoor.

Voorpand:

Idem tot wanneer er nog 67 steken op de naald staan. 27 steken in het midden laten staan en aan beide zijden, 1x3, 1 x2 en 2x 1 steek afkanten en doorgaan met de raglan natuurlijk.

Mouwen:  (ik brei ze tegelijk)

Opzetten 50 steken, boordje maken zoals in voor- en achterpand. Dan 5 steken meerderen. Paardenribben zoals boven. Elke 6 nld 2 steken meerderen tot 87 steken. Bij 43 cm raglan beginnen zoals in voor en achterpand.

Om de panden aan elkaar te zetten heb ik het volgende gedaan met de raglan: Ik heb de raglan lijn gemeten en uitgerekend hoeveel steken tricot dat zijn (vergeten op te schrijven). Als je alleen de steken die zich als geschikt voordoen opneemt, gaat het trekken, dus voldoende steken goed verdeeld  langs de raglan opgenomen. Goed kijken hoe je het doet, zodat het er mooi uitziet en aan welke kant je begint met breien, want dat moet na 3 naalden tricot aan de zelfde kant uitkomen: 3 nld tricot breien dus. Als dat van 2 raglan lijnen gebeurd is aan de verkeerde kant de steken met een derde nld telkens 2 samenbreien en en de voorlaatste steek over de laatste halen om af te kanten. Dat 4 keer doen. Daarna de andere naden mooi sluiten.

Voor de hals heb ik 145 steken opgezet en na de eerste nld, die eigenlijk bij het opzetten hoort: 2 nld op pennen 4, 2 nld op 3 ½ en 2 nld op 3, gaatjestoer en in omgekeerde volgorde hetzelfde. Met de afhechtsteken aan de voorkant heb ik bies om de hals genaaid. Gelukkig kun je daar wel wat bij smokkelen, zodat je de lelijke minderingen kunt verdoezelen.

Deze heb ik later per ongeluk te heet gewassen en het garen verloor daardoor zijn veerkracht ... jammer.

________________________________________________________________________________

Jurkje voor een antieke pop, ook te zien op de poppenpagina

Voor pop Louise ga ik een jurkje in oude stijl breien. Het principe is dwars gebreid. 
Ik ben begonnen met de pas: op nld 2 met dunne wol 17 steken opzetten en een keer breien.
nld 1: 3 steken recht - 1 omslag, 1 afhalen, 1 recht breien, afgehaalde steek daaroverheen  1 omslag - 8 recht, keren
2e en even nld recht
nld 3: 4 recht, 1 omslag etc zoals tussen de streepjes in nld 1, nld helemaal recht uitbreien
nld  5: 5 recht, 1 omslag etc, 8 recht breien, keren
nld 7: 6 recht, omslag etc, nld helemaal recht uitbreien
nld 9: begint met 4 steken afkanten en verder als nld 1, waarbij de eerste steek na het afkanten al op de naald staat
Deze naalden blijven herhalen totdat de pas min of meer rond is. Na een puntje afkanten.
Wordt vervolgd (moet ik nog over denken!)

Pop Louise is ongeveer 40 cm lang en heeft een bovenwijdte van 21 cm gemeten onder de armen.
Ik ben nu aan het overige deel bezig, maar omdat ik het zelf ontwerp, maak ik enorm veel fouten en heb het wel al een keer of 6 uitgehaald. Nu heb ik het geloof ik door. Of ik het goed op papier kan zetten is vers twee ...
Al doende zal het breiwerk zich als een worstje oprollen, maar dat komt allemaal goed! 

Let op: niet voor onervaren breisters!!!

Zet 54 steken op en brei ze een keer en een keer terug in ribbel. 
Nu aan het begin van elke oneven nld: 2 recht, omslag, 2 recht samenbreien, omslag, pen recht uitbreien.
Alle even nld beginnen met 10 recht, daarna averecht tot de laatste twee steken, die recht.
In de 13e nld de eerste 6 steken afkanten en dan weer direct beginnen met het patroon: 2 recht omslag etc. Let op: de eerste steek van die 2 recht staat al op de pen!
In de 7e en 13e nld keren voor de laatste 10 steken in ribbels om wat wijdte in het jurkje te krijgen.

Na 3 puntjes alle steken op de 10 van de ribbels na op een hulpnld zetten en 25 steken erbij! opzetten. dan op dezelfde manier 4 puntjes breien en de nieuw opgezette steken afkanten. Dit is mouwtje 1. 
Verder gaan met de steken van de hulpnld en nog 6 puntjes breien en dan het tweede mouwtje op dezelfde manier als het eerste. Vervolgens het achterpand met nog 3 à 4 puntjes: kies voor overslag als je drukkertjes wilt gebruiken voor de sluiting aan de achterkant. Ik heb een knoopje met een lusje gebruikt.
Pers het jurkje en naai de pas eraan. Rijg een lintje door de pas. Ik had wat te veel wijdte aan de voorkant, dat zou je kunnen voorkomen door wat eerder te keren in b.v. de helft van de gevallen.  

 
Ik heb ervoor gekozen om als extra zizaglijntjes in te breien, maar de beschrijving ervan is erg lastig. Ik heb ervoor gezorgd dat het hoogste of laagste punt van elke zigzag in nld 13 cq 7 lag, zodat ze parallel lopen met de puntjes. Maar ik heb me vaak vergist en dus een aantal keren moeten uithalen en dan nog een pen of twee terugsteken, want gaatjes ophalen gaat me boven mijn kunnen. Ik ga nog zoeken naar een minder flets smal lintje of koordje, dat ik dan ook voor de schoentjes kan gebruiken.

 

Kousjes voor een antieke pop 
Gebreid op pennen 1,2. Het basispatroon is een kniekousje voor een kind van 5 jaar, gebreid op 2½, dus met een beetje goede wil gaat het passen. Ik vond de ajour van het gegeven patroon te druk en heb daarom gekozen voor een wat simpeler patroon, gebreid over 9 steken. 
Superdun garen kun je b.v. vinden bij Anja's handwerkatelier. Zij heeft misschien ook dunne naaldjes zonder knop. 
Brei aandachtig, want als je een steek laat vallen is het op dit formaat bijzonder moeilijk om een fout te herstellen! M.n. oppassen bij het overhalen van de laatste steek van elke nld bij het breien in patroon. Ik brei steeds 2 toeren en ga dan even wat anders doen.

Opzetten 54 steken en 5 toeren recht breien met drie (vier) naaldjes, 18 steken per nld. Dan 1 rij gaatjes: 2 recht samen, omslag, 2 recht samen etc. Nog 5 nld recht. Dan overgaan in patroon. Géén kantsteek!! 2 recht samen breien, 2 recht, omslag 1 recht, omslag, 2 recht (let op: de eerste brei je automatisch na de omslag), 1 recht afhalen, 1 recht breien en de afgehaalde steek over de gebreide steek halen, dit 5 keer herhalen. Volgende toer recht. Deze twee toeren steeds herhalen tot een lengte van ... (ik heb 15 rijen gaatjes, die zijn vrij makkelijk te tellen)
Voor de hiel a.h. begin van een toer 18 steken breien in tricot plus nog, ook in tricot, op dezelfde nld 9 steken van de volgende nld, totaal dus 27. De laatste steek alleen overnemen, niet breien. Keren en aan de binnenkant een nld averecht tot aan de laatste steek, deze laten staan en keren. Dan weer een nld recht tot aan de laatste 2 steken en keren etc. Zo 9 keer heen en weer gaan. Vervolgens in elke nld weer 1 steek opnemen en breien van de steken die je hebt laten staan totdat weer alle 27 steken op je naald staan. M.n. in de eerste naalden van de hiel is dit even lastig, want de steken die zijn blijven staan glijden erg makkelijk van de naald af!! Je krijgt een schuine rij gaatjes in de hiel, maar mij hindert het niet omdat er toch al veel gaatjes is het patroon zitten. Er moet een trucje voor zijn om het te vermijden, maar dat heb ik nog niet begrepen.
Nu brei je weer door in het rond, over de tricot steken blijf je tricot breien en de rest in patroon totdat je voetje lang genoeg is om aan de teen te beginnen. In mijn geval nog 5 rijen gaatjes. 
Voor de voorvoet minder je a.h. begin van de 27 steken tricot, 1 recht, omslag, 1 steek afhalen, 1 recht breien, afgehaalde steek over de gebreide steek halen = mindering naar links en a.h. eind 2 steken samenbreien = mindering naar rechts met nog 1 recht erná. De overige 27 steken ga je nu in tricot breien i.p.v. in het ajourpatroon en behandel je hetzelfde. Dit 9 keer herhalen in elke toer. Daarna de 9 steken van het ajourgedeelte op één pen zetten, de 2 pennen met elk 9 steken naast elkaar leggen en telkens van elke pen 1 steek samenbreien en de daardoor ontstane steken al gaande afhechten. 
Boordje omslaan en vastnaaien, zodat je puntjes krijgt en draadjes afhechten. Dan nog zo'n sokje breien ...

Heel veel werk (4 dagen per sokje, want je kunt het niet lang achter elkaar doen, ik tenminste niet), maar wel schattig. 
Het been van de AM pop was vrij dik, dus ik had meer steken moeten hebben voor een kniekousje.

 De pop - Solange -  is van Armand Marseille, 45 cm met een voetlengte van 5 cm.

________________________________________________________________________________

In de maak:

Trui van gemêleerd materiaal: Phildar Légende in een kleur - 392 - die ik niet kan beschrijven, roze, oranje, bruin en grijs door elkaar. Van Marktplaats. Pennen 3½ en 4. 

Achterpand:

Opzetten 80 steken op 3½, en een nld recht. Dan doorgaan in boordpatroon van 2 r 2 a, 9 cm. Overgaan op pennen 4 en in de 1ste nld, 7 steken meerderen.  40 cm in tricot breien.
Aan elke zijde 2 steken afkanten a.h. begin van de nld. Daarna begint mijn geliefde raglan, waarbij ik steeds een steek meer op de nld laat staan en dan omdraai, 31x. Dan de steken op 3 hulpnaalden zetten.

Het is ellendige wol om mee af te kanten en al helemáál om uit te halen ...

Voorpand: idem, maar na 28 raglan minderingen de middelste 15 steken afkanten, daarna links en rechts apart breien en voor de hals nog 1x 2 en 2x1 afkanten aan halszijde, indien mogelijk, want de raglan moet doorgaan .
Neem de raglansteken op nld 3½ en meerder tot 50 steken: aan de goede kant en zorg dat je aan de halskant op de goed zijde met 2 recht begint. In het boordpatroon 4 nld breien, dan weer minderen tot 31 steken. Van een mouw en aangrenzend pand vanaf de oksel op 2 naalden nr 4 elk die 31 steken opnemen. Aan de linkerkant beginnen, uit de eerste steek 5 steken erbij breien: totaal 67. Daarna heen en weer in tricot, waarbij je steeds telkens één steek uit de raglan opneemt totdat je alle steken uiteindelijk op één naald hebt staan en van daaruit de mouw naar de pols toe breit. Ik doe het liefst 2 mouwen tegelijk.
De mouw moet geleidelijker smaller worden en daartoe regelmatig aan elke zijde 1 steek afkanten.  Boord van 9 cm over 40 steken, beginnen als de totale lengte van de mouw ongeveer 60 cm is. Desgewenst langer of korter.

De kraag heb ik gebreid in dezelfde ribbels als de boord en de manchetten over 116 steken. Begonnen op pennen 4 - 3 cm - dan 3½ - 3 cm -  en tenslotte op 3, idem. Afkanten en vastnaaien  en ter hoogte van de raglan openlaten. Aan de rugzijde dichter op elkaar dan aan de voorzijde 

De gemêleerde trui is af en wordt ook al veel gedragen, want het is nog helemaal winter al is het half maart. Ik moet er iets donkers onder aandoen, want de kleur maakt bleek. Terwijl ik het patroon zit op te schrijven kom ik er achter dat ik de mouwen op 3½ heb gebreid i.p.v. op 4. Vandaar dat ze wat smalletjes zijn. Uithalen is geen optie, dat is met dit soort wol vrijwel onmogelijk.

Jammer dat je de met zo veel zorg gebreide lijntjes langs de raglan niet kunt zien. Dit type wol is er niet geschikt voor. De kraag is wel leuk geworden en de vlinderbroche (mijn nieuwste rage, broches verzamelen) staat er heel goed op.

Ik heb nog een bol en een beetje over, plus nog wat restjes die goed bij elkaar passen, dus er staat nu een sjaal op de pennen (nr 6, bah!) voor bij de TV. Ik wacht op fraaie. zilverwitte zijde van  eBay Engeland, waarmee ik een zomertruitje met ajour wil breien. Ik heb het patroon al minstens 30 jaar bewaard!

Project
Ik kreeg vorig jaar een leuk boekje: voor een geheel gebreid speelkleed. Mijn jongste dochter was indertijd zwanger van eindelijk mijn eerste kleinkind. Maar helaas: het ging mis en later nog eens, dus het boekje bleef ongebruikt liggen. Eind augustus was Claire weer in verwachting en dit keer gaat alles goed, ze is inmiddels ruim 6 maanden heen. Tijd om aan de slag te gaan, want gebreide truitjes wil ze voorlopig niet hebben. 

Via het onvolprezen Marktplaats kocht ik een flinke hoeveelheid wol. Beetje vervelend is dat van een verkoopster de meeste wol al in lange draden is geknipt, vervelend als je ermee moet breien. De eerste eend is af, tijdens een aflevering van Morse. Wat weer meevalt is dat je de eindjes van de draden aan elkaar kunt knopen en aan de binnenkant kunt laten zitten, zodat je niet eindeloos (en onzichtbaar) hoeft af te hechten. De snavel is een beetje groot uitgevallen: het boek laat dat soort dingen aan jezelf over: dit zijn maar 4 steken ...

Ik hoop dat het af is tegen de tijd dat het kindje anderhalf is of zo. 
Ik zie al aankomen wat het probleem gaat worden: de beestjes vallen om!  Maar leuk werk is het wel. De eend heeft nu een wat kleinere snavel.

( februari 2011) Nu kleinzoon Jacob bijna 10 maanden is en ik een beetje weet wat voor soort ventje het is, staat het werk stil: hij is een bewegelijk mannetje, dat meer geïnteresseerd is in kruipen en lopen, dan in geconcentreerd ergens mee spelen. Bovendien steekt hij alles in zijn mond. Dat kleed moet maar even wachten. Kijken hoe hij eventueel verandert.
Ik heb later dit hele spul verkocht op een rommelmarkt, want ik had er geen zin meer in.
Onderbroek Heubach pop De pop is ongeveer 34 cm lang en heeft een taille van 19, heupen van 22 cm.

Met dunne wol - 7 steken gebreid is 2cm - opzetten 36 steken op pennen 2 en 1 opzetnld breien plus 1 nld boord, 1r, 1a.;  dan één gaatjestoer: 1 afh, 1 r. br. *)omslag, draad voor het werk houden, 2 recht samen 1 r. dit steeds herhalen (voor t.z.t. een elastiekje); 2 nld boordpatroon, dan tricot. Na 3 cm aan beide zijden 1 steek meerderen en na 2 cm nog een keer. 
Na 6 cm aan beide zijden 12, 4 en 2 steken afkanten en op de overgebleven 4 steken 6 nld breien.
Daarna op de volgende nld  aan weerszijden 4, 6 en 7 steken erbij zetten en over deze steken 2 cm breien, aan weerszijden 1 minderen, 2 cm breien nog een keer 1 steek minderen en nog 2 cm breien en dan boord etc, omgekeerde volgorde van de voorkant. 

Het resultaat is bepaald niet om over naar huis te schrijven. De pijpen zijn veel te wijd. Misschien doe ik het nog wel een keer opnieuw.

Wit ajour zomertruitje
Dit is het patroon dat ik een jaar of 30 geleden uit Ariadne? heb gescheurd om ooit eens te maken. Ik vind het nog steeds een erg aantrekkelijk truitje. Maar dunne wol is in de zomer te warm, zeker hier in Zuid Frankrijk, en katoen vind ik geen lekker spul om mee te breien. Hoewel er wel plezierige katoen schijnt te bestaan.

Ik was dus verrukt toen ik op eBay een aanbod van zijde vond. Ik schreef de verkoopster een mail, en ja, het was geschikt voor pennen 2, 2½. Dat kun je op een foto nl niet echt goed zien.

 

De zijde uit Engeland was dus niet zilverwit, ook niet glanzend en bovendien erg dun, pennen 0.8 of 1. Drie keer zo dik was net goed geweest. Je kunt er wel mooi mee breien, al is het een absoluut klerekarwei. De eerste naald b.v. was bijna niet te doen. Die moest op pennen 2 en soms moest ik wel een keer of 8, 9 proberen voordat het me lukte een opgezette steek te breien. Laat vooral een opgezette steek niet vallen ... ik weet niet hoe je dat moet herstellen! Er staan 180 steken op de pen en ik heb nu een stuk of 20 naalden gedaan. 
Het spul werd geleverd in strengen. Ik heb er meer dan een uur over gedaan om van een streng 2 bollen te maken! 
Toen ik 36 nld had gebreid, volgens het patroon moest dan 10cm zijn, maar het kwam er zelfs niet in de buurt en bovendien was het geheel maar nauwelijks 40 cm breed, en het truitje zo volkomen doorzichtig worden, heb ik alles uitgehaald. 
4 strengen terug naar Engeland, 13€ portikosten, 8 GBP voor de aangebroken streng die uiteraard niet terug kan, ik heb voor de verzending porto betaald en het geheel heeft me dus zowat 25€ gekost - als er terugbetaald is - voor 100 gram zijde waar ik niks aan heb. Ik kan er misschien 30 poppenonderbroeken van breien? 
Verkeerde voorlichting van Forest Fibres in Engeland.
De Engelse zijde was wel goed voor een nieuwe onderbroek voor de nog naamloze pop met Heubach hoofd.

Pennen 1, opzetten 51 in  steken, 1 nld breien. Dan 1 cm boordpatroon met een gaatjes toer halverwege. Vervolgens tricot met a.h. begin van alle nld 2 steken recht ( eerste steek niet afhalen!); 2x 1 meerderen, na 2 cm; na ong 6 cm - voor deze pop, de volgende naalden 6 nld niet uitbreien, maar tot op 3 en tot op 5 steken en dan draaien. Voor de bolling van de kont. 2 nld breien, 15 steken links en rechts afkanten, dan 5, dan 2, klein stukje breien over 5 steken voor het middenstuk, en weer meerderen tot 53 in 2 of 3 stappen. 2x 1 steek minderen aan beide zijden; als lang genoeg weer 1 cm boord met gaatjestoer. 1 naald recht aan de goede kant van het werk en dan afkanten.

Deze broek zit beter dan de vorige, maar ik heb er wel een week over gedaan!

Zomer 2011 Na veel zoekwerk heb ik voor het ajourtruitje DURABLE katoen gekocht. Dat levert mooi breiwerk op en het is prettig om mee te werken, maar er zitten regelmatig KNOPEN in het garen. In een knot zelfs 8!!! Durable niet bereikbaar, Consumentenbond werkt ook niet mee. U bent gewaarschuwd.
Het breiwerk is gedaan na een half jaar of zo, maar het patroon is niet compleet en ook niet heel duidelijk. Ik geloof dat de mouwtjes goed zijn, het voorpand is stukken langer dan het achterpand en waar dat overschot heen moet is me vooralsnog volslagen onduidelijk!

De afwerking van de hals moet op een volgende blz hebben gestaan.

Nou, het is af. Met wat gesmokkel en gepruts. Bovendien voelt het behoorlijk hard aan, ik vraag me af of dat op den duur beter wordt. 

Ik kreeg er een complimentje over van een Franse meneer!!!

De trui voor Jacob staat nu op de pennen. Veel aanwijzingen heb ik niet behalve: buik 51 cm! Daar moet ik het mee doen. Later kon ik hem zelf meten:
Jacob: nek tot onderkant mouw = 36 cm; oksel tot onderkant trui = 25 cm. Lijkt me lang ...

Op eBay heb ik leuk knoopjes gevonden: ankertjes en stuurwielen, rood

Nov. 2011 Het truitje voor Jacob geeft me wat hoofdbrekens. Niet alleen heb ik geen patroon, voor mezelf kan me dat nooit veel schelen, maar ook Jacob zelf is niet in de buurt ... 

Claire wilde 'marinestijl' en ik heb wat summiere maten. Maar gisteren heb ik in een breitijdschrift eindelijk iets gevonden op pennen 2½. Blijkbaar is dat geen populaire maat om mee te breien ...

De wol komt van het onvolprezen eBay Engeland, heet Avantgarde en is machine wasbaar. De verkoopster is erg aardig en behulpzaam: Lewiscarrollfan. Ze heeft ook nog een andere eBay naam en heet in het echt Gina. 32 steken op 2½ is 10 cm breed.

Zo gebreid: Achterpand met donkerblauw opz 100 steken en op nld 2 10 nld 2r 2a; overgaan op 2½. Na 10 nld: 4 nld rood, dan 8 donkerblauw, 4 rood etc t/m 5 rode strepen en de 8 donkerblauwe daarboven. Ook te kort, min 5 cm langer = 22 nld. Aan beide zijden 4 steken afkanten en vervolgens elke r nld 2 steken breien, 2 achterwaards samenbreien, nld uit tot de laatste 4 steken, 2 voorwaarts samenbreien 2r. 27 keer. Overgebleven steken op hulpnld.

Voorpand: idem t/m 9e rode streep. (Makkelijk tellen, strepen!), middelste 14 steken afkanten, links en rechts apart breien, steeds blijven minderen voor de raglan; aan halszijde nog 1x 4, 1x 3 en 2x 2 steken afkanten. Het laatste is een beetje gedoe.

Mouwen: 52 steken opzetten op 2, 14 nld boord, overgaan op dikkere nld. Elke 4 nld rechts en links een steek meerderen tot 74 steken; Na 17 cm a/h begin van de 5e streep, afkanten en minderen zoals bij achterpand. Dit is te kort, minstens 5 cm langer.

Slot volgt: ik wacht op de knoopjes (uit China).
Blijkbaar ben ik vergeten de beschrijving van het mutsje te 'uploaden'. Ik hoop dat ik het nog weet ...

144 steken opzetten op nld 2½. Een naald recht breien en dan doorgaan op naalden zonder knop; stekenaantal in drieën verdelen 48 per nld. Boordpatroon 2r 2a in het rond breien tot lang genoeg, overgaan op tricot en streepjespatroon. Na 4 donkerblauwe nld na de 4e streep: 1 toer 2r samen 2 r, dan een toer recht, 1 toer 2r samen 1 r, toer recht, tenslotte steeds 2 r samenbreien totdat er nog 6 steken op de naalden staan. Deze 6 op één naald zetten en steeds dezelfde steken vanaf het begin breien op 2 nld, waarbij je de steken steeds naar het begin van de naald terugschuift. Uiteindelijk wordt dat een soort slurfje, als het lang genoeg is brei je 3x 2r samen en een dubbele mindering tot slot. Draad naar binnen en wegwerken, knoop in het slurfje, klaar! Leuk!. 

Ze wil ook nog wantjes, maar dan moet ik eerst de lengte van Jacob's hand weten.

Zo, die is af. Maar ik heb mijn stomme kop niet gebruikt: komen eindelijk die leuke knoopjes uit China, maar die zijn volstrekt niet te gebruiken: ze blijven aan alle kanten haken, want er zitten puntjes aan en dus glijden ze niet! Het staat schattig en ik hoop maar dat hij er zó met zijn hoofd doorheen kan. 
Het ontwerpen/breien van halsboorden is ook niet mijn sterkste kant!

Eind februari 2014  Vandaag kreeg ik een foto van mijn 2e kleinzoon Abel, net twee jaar, die de trui, gebreid voor zijn grote broer, nog nèt aankan. 

Gisterenmorgen heb ik weer wol uit Engeland gekregen en Gina - een bijzonder aardige mevrouw met een webwinkel - heeft me 2 ouderwetse boekjes met patroontjes gestuurd. De Engelsen gebruiken natuurlijk overal andere maten voor dan wij (hoewel je op eBay inmiddels veel cms ziet gebruiken) en de breinaalden zijn dus ook anders: Eng 14 is Ned 2, 2½ = 13 en 11 is 3. Je moet het maar weten.
Als je van fijn breiwerk houdt is dit prachtige wol, Italiaans: Avantgarde van Adriafil. Ik heb nu beige en donkerbruin gekregen en wil daarmee een vestje breien versierd met het 'koekenmannetje'. Dit geïnspireerd door knoopjes va bovengenoemd mannetje, maar die moeten nog komen. Uit China!

Adriafil 10x10 = 33 steken, 44 nld.   Boord ribbels 2r2a: 40 steken op 2½ = 10 cm, gewone boord 100 steken = 22 cm
Golliwog voor poppenhuis. Voor ervaren breisters, die van priegelen houden.  Met zulke fijne naalden is m.n. de eerste erg lastig. Ook afkanten of 2 samen breien is niet makkelijk en o wee, als je een steek laat vallen ... Een borduurlamp kan ik aanbevelen.
Opzetten 28 steken op nld 0,8 met superdun garen in rood. 4 nld ribbels breien. Daarna splitsen en in 2 helften breien, tot een totale hoogte van 18 ribbels = 36 nld. Overgaan op zwart, 4 nld, 7 steken afkanten en op de overige nog 6 nld., afkanten. Andere kant in spiegelbeeld.
Dit stukje is klaar. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die van draadjes afhechten houdt, dus doe het gaandeweg, dit zijn er al 10!
Gebruik de draadjes om e.e.a. aan elkaar te naaien. Keren (valt niet mee!) en vullen met fibrefill, watten o.i.d..

Omdat ik nooit heb opgeschreven hoe ik het gedaan heb zit ik nu een beetje in de problemen. Golligwog wordt een beetje te groot. 
Dit is een arm: 12 steken en 1,1 cm breien met blauw, dan overgaan op zwart, 3 nld breien, volgende nld 3x 2 steken samen breien en dan de draad door de steken op de naald halen. Het naaldje is ook het kleinste borduurnaaldje dat ik heb. Vullen met fiberfil - niet te strak - en vastnaaien.
Van een draadje oranje heb ik een 'lapje' gebreid op 6 steken, 4 nld, afkanten. Daar een strikje van maken.

Het hoofd ben ik vergeten te noteren, maar ongeveer zo: vast aan het blauw: 4 steken met zwart, volgende nld l. en r. meerderen tot 10, 4 nld breien, net zo minderen tot 4, nog een keer die 4 steken breien en weer meerderen tot 10 , zoals al een keer gedaan. Dichtnaaien en vullen. Met een dubbele draad zwart en tapijtknoopjes de haren maken.

Ik heb één rij steken, iets van 18, een keer gebreid en aan allebei de kanten een klein driehoekje gemaakt over 4 steken. Daarna heb ik het koordje rond de nek genaaid en de driehoekjes vastgemaakt aan de onderkant van het blauw om de suggestie van pandjes te maken. Nog een gezichtje borduren en KLAAR! Ik vond hem toch niet zo erg klaar en heb hem nog een wit vestje en een riem gegeven!
10 dec. Nu moet ik een patroon hebben voor het koekemannetje. Eerst weten hoe groot, tekenen, uitrekenen hoeveel nld in de hoogte, hoeveel steken in de breedte en dan zien een werkpatroon te maken ... 

Zoals bij een misdaad de positie van het lijk op de vloer wordt afgetekend, heb ik het uitgeknipte patroontje op het andere al gebreide truitje gelegd en met een rijgdraad de contouren afgezet. De wol die ik ga gebruiken is van hetzelfde merk, Adriafil. Ik zie nu ik hier op de computer bezig ben dat het armpje niet goed van proporties is!

13 dec. De eerste poging leek nergens op. Te breed en te kort: de steken zijn in de breedte groter dan in de hoogte. Opnieuw!

Het valt om de dooie dood niet mee, maar dan krijg ik een goed idee: ik vraag Ko om op de computer een vel ruitjespapier te maken waarbij 10 cm breed in 33 vakjes en 10 cm hoog in 44 vakjes wordt verdeeld, want dat zijn de stekenverhoudingen van het proeflapje. Hierboven vergroot.
Die getallen kloppen natuurlijk nooit precies, maar bij benadering moet het nu wel goed zijn.

Ik heb een model geknipt van het koekemannetje met behulp van een knoopje uit China, teken dat na op het ruitjes papier en vul dan de contouren zo goed mogelijk in. 

Straks als ik opnieuw probeer te breien zet ik steeds een puntje op het papier bij elke naald die gebreid is. 

Kijken of het nou wel lukt.

 

Het achterpand van het vestje is af, met ingebreid koekemannetje, Daarna heb ik de lijntjes e.d. erop geborduurd. Toevallig kreeg ik laatst ergens een borrelhapje in de vorm van een koekemannetje, iets met brood onderin en niet erg lekker, maar wel grappig!

Het zeemanstruitje lag voor Jacob onder de kerstboom en was te kort. Nu heb ik dat koekemannetjevestje op de pennen staan, achterpand af, natuurlijk ook te kort ... gadver!

Er zit maar één ding op: herstellen. Vlak onder de poot van het ventje heb ik de schaar in een steek gezet en vervolgens de hele rij uitgehaald. De steken aan de bovenkant op een willekeurig naald, die van onder op de juiste pennen en daar heb ik toen iets van 5 of 6 cm bovenop gebreid. Vervolgens moet je de hele zaak weer aan elkaar mazen en dat is niet eenvoudig, omdat het breiwerk krult. Het is ook niet echt heel mooi geworden, je kunt het aardig goed zien. Daar verzin ik wel wat op. 
T.z.t. moet ik het met het zeemanstruitje ook doen: voor- en achterpand en twee mouwen ... Heb ik wat te doen in Voorthuizen als het regent!

De lengte van voor- en achterpand moet minstens 35 cm zijn!

Iets verdoezelen door er de aandacht op te vestigen, haha, een trucje zo oud als de wereld!

 

Ik had natuurlijk ook het bovenste stukje van het achterpand kunnen uithalen. Het waren maar 8 pennen, schoudernaden en hals, dus wel zo makkelijk, maar dan had het koekemannetje zo helemaal onderaan het rugpand gezeten i.p.v. ongeveer in het midden. Maar ik heb er boven ook een klein stukje aangebreid. 

Totaal patroon: 
achterpand: opz. 100 steken. op nld 2, een pen recht en dan boord breien, overstappen op 2½ en er eventueel iets in breien, bij 'n totale hoogte van 34 cm links en rechts 3x 8 en een keer 7 steken afkanten en de overgebleven steken op een hulpnld.
voorpandjes: (tegelijk breien) 44 steken opzetten op 2, boord,  op dikkere pennen breien tot een hoogte van 32 cm, dan aan halskant 2x 4, 1x3 en 2x2 steken afkanten. bij 34 schouder afkanten zoals bij voorpand. 
Schoudernaden sluiten. Voor de halsbies 124 steken op nld 2, een nld recht dan boord, 2+cm, draad door de steken halen en dan netjes aan de hals bevestigen, zorg dat het opzetrandje, foto linksboven, aan de goede kant terecht komt. 
Zet opnieuw 142 steken op pen 2, brei een nld recht en dan boord, 2+ (+ = randje) cm, draad door de steken halen. Deze bies komt voor een jongetje aan het linkervoorpand als je het werk voor je op tafel legt, voor een meisje aan de andere kant. Naai de bies vast. Daarna kun je bepalen hoeveel knoopsgaatjes op welke afstand in de andere bies wilt hebben. 
Ik vind persoonlijk de methode van 'draad door de steken en aan naaien' mooier dan steken uit het breiwerk opnemen. 
Met de knoopjes los op de eerste bies kan ik zien dat er 7 knoopjes op moeten, dat er steeds 5 cm tussen moet en nu moet ik even uitrekenen hoe dat moet. 


We zijn al een tijdje aan het opruimen hier en bovendien dreigt het nu winter te worden met de tramontane aan en vanmorgen piepkleine sneeuwvlokjes in de lucht. Wel een blauwe hemel hier, maar in de verte niet! Bij het winterachtige weer hoort een dik vest; dat gaat dan weer uit bij het werk en poes vindt dat een goed idee! 
Bij het opruimen kwam ik de capuchon van dat vest tegen. Ik hou niet van capuchons, dus heb ik die er ooit afgetornd en bewaard. Vanmorgen heb ik hem eindelijk eens uitgehaald en de wol om plastic flesjes gewonden. Vervolgens maak je het kletsnat en laat je het drogen. Over een paar dagen heb ik ontkrinkelde wol en daar kan ik w.s. wel een of twee mutsen van breien. 
Af en toe moet ik dat vest natuurlijk eens wassen en dat geeft enorm af: oranje! Maar het loopt niet door in de andere kleuren. Heerlijk vest, 5€ op MP! 
Stekenplaatje: 14½ steek in de breedte is 10 cm, in de hoogte zijn 5 nld 2 cm, ik vermoed op 4 of 4½.
TIP als je met meerdere kleuren breit, doe dat op pennen zonder knop, zodat je het werk kunt schuiven naar de kant waar de kleur hangt die je nodig hebt.
Maart. Nieuw project, min of meer omdat ik altijd bij de TV in slaap val en daarom graag een breiwerkje onder handen heb. Een jurkje voor de mix-pop (Heubach kop, Zuid Afrikaans lijf uit oom Sami se winkel in Stellenbosch). De gele wol/zijde combinatie komt uit Kuala Lumpur of zo.

Opgezet 55 steken op nld 1 1/2. 1cm ribbels breien. Dan in patroon: 1 afh. 4 r, omslag,(4 x: 2 r samen, omslag) nld uitbreien tot de laatste 5 steken, keren, vlg nld geheel recht, net als alle volgende even nld.
nld 3, 5 en 7:1 afh. en  resp 5, 6 en 7 r, omslag (4x 2 r samen, omslag) nld recht uitbreien en in de 5e nld ook keren voor de laatste 5 steken.  

nld 9: 1 afh, 5 steken recht (4x 2r samen, omslag), 2 r. samen, de rest van de nld recht tot op 5 steken, keren, etc
nld 11: 1 afh, 4 steken recht (4x 2 r samen, omsl), 2 r samen etc, hele naald uit
nld 13, idem, maar 3 steken recht a h begin en keren voor de 5 laatste steken
nld 15: 1 afh, 2 recht etc en niet keren. 

17 van deze patroontjes, 1 cm ribbels met daarin 2 of 3 knoopsgaatjes, van 3 steken. Afhechten, knoopjes eraan. 

 

Dan komt het wat lastiger werk van bedenken hoe de rest moet worden ... Rechts het papier waarop de tekening voor de mouw.  Hieronder volgt de beschrijving.
Ik heb 3 kantjes gebreid met puntjes, 2 van 9 puntjes (voor aan de mouwen) en 1 van 24, om langs de hals te zetten. Aan de tweede een biesje met een knoopsgaatje. 
Mouw: opzetten 26 steken en ribbels breien, Elke 6 nld aan weerskanten 1 steek meerderen tot 44 steken. Bij een hoogte van 6+ cm gaan minderen voor de kop: 1 afkanten aan beide zijden, 1 toer breien, 1 afk., 1 t breien, 3 x a.h. begin 1 afk., 4x a.h. begin 2 afkanten, , 1 x 3 en 1x 4 en de laatste 2.
Puntjes breien: 10 steken opzetten en een paar ribbels breien. Dan 1 recht afhalen 1 recht breien, omslag, 2 r. samen, omslag, 2 recht samen, omslag, 2 r (nog 2 steken op je naald) keren, terug helemaal recht. 3e nld als 1ste, maar helemaal uitbreien. Alle even nld zijn recht trouwens. 5 nld als 1ste en voor de laatste 2 steken keren, 7e nld helemaal uitbreien. 
De 9e nld begint met 4 steken afkanten en is daarna als nld 1. Let op: er staat al 1 steek op je nld dus je breit nog 1 steek voor de 1ste omslag. 
Voor het 'kraagje' brei je aan het eind een stuk of 6 ribbels met een knoopsgaatje van 3 steken erin.
O, wat stom! IK heb de beschrijving niet afgemaakt en zelfs geen foto gemaakt van toen het af was. De pop is inmiddels van eigenaar veranderd.

 

Project witte trui met fantasie raglan 
Het koude seizoen breekt aan en daarmee de tijd voor handwerken. Ik val in slaap bij de TV, maar niet als ik brei! Ergens lag nog een half afgebreid project: een witte trui met raglan. Het kost wat moeite om na een jaar of 6 je het proces weer eigen te maken; ik hoop dat het gelukt is. 
Je kunt raglan breien door steeds aan het eind van de naald de laatste steek niet te breien, maar wel op de naald te laten staan. Je krijgt dan uiteindelijk een pand met twee schuine naalden met daarop een aantal (hier 40) vrij ver uit elkaar verwijderde steken. Ik noem ze verderop 'reservesteken' en daarmee kun je leuke dingen doen. 
Dit is wat ik deze keer deed: Ik zette - toen de panden zelf af waren -  die 'reserve'steken op een naald en begon met wit aan de goede kant. Uit elke steek 3 steken breien, dan 1 naald beige, 1 nld turquoise, 1 nld beige, 1 nld wit en ten slotte steeds weer 3 steken samenbreien, zodat je het oorspronkelijke aantal weer terugkrijgt. Doe dat met de 4 raglanzijden, steeds opletten dat je aan de goede kant begint! 
Pak nu voor- en achterpand en zorg dat van 2 raglanzijden die aan elkaar moeten komen steeds de naald van beneden naar boven in de 'reserve'steken zit. Brei aan één kant vanuit de bovenste steek een aantal steken, b.v. 6. en brei de eerste steek op de andere naald. Draai om, haal de zojuist gebreide steek af. Op de eerste foto zie je de 6 bijgezette steken. (omdat ik op de rechter nld een steek te veel had ben ik daar begonnen en heb ik het averechts gedaan, mocht je dat opvallen ...)  Hierna brei ik de eerste steek op de linkernaald (op de goede kant van het werk = recht), werk keren en de eerste steek afhalen, 8 steken averecht + de eerstvolgende reservesteek, omdraaien, 1ste afhalen en de draad vrij strak aantrekken - als je dat niet doet krijg je te grote gaatjes! - dan de 8 steken breien plus de volgende reservesteek. Enzovoort.
Advies: ga af en toe een paar minuten draadjes afhechten!!! Dat vindt iedereen vervelend werk en als je het af en toe een tijdje doet heb je later minder werk bij het afwerken van je breisel. 
Voor dit soort werk heb je een stuk of 4, 5 stekenhouders nodig en liefst 2 stel breinaalden. 
Als iemand het wil zet ik het hele patroon van de trui op de site. Gebreid op nld 3 1/2.

In de boord heb ik steeds een nld in beige, bruin, beige en turquoise gebreid. 

Als ondertruitjes draag ik graag de cashmilon turtlenecks van M&S. Ik had in Engeland moeten wonen ...

 

Project paarse trui

Ik heb nog steeds geen materiaal voor een kerstkleed (besteld) en ik krijg nog wol voor 'Betty Moat's Cowl' een spannende sjaal in kantpatroon naar oud Schotse traditie. Maar ik moet iets in mijn handen hebben. Ik heb nog een zak vol heel mooie, paarse wol met een enkel draadje van iets anders doorheen. In een breiboek 'Breitechnieken' - Lesley Stanfield & Melody Griffiths - staan achterin een aantal foto's van ongelofelijk mooie breiwerken en ik vind het ontwerp 'Palm' van ene Kim Hargreaves erg mooi. Super eenvoudig, in gerstekorrel gebreid. Ik heb het patroon niet, maar misschien kan ik er op de een of andere manier aankomen. 
Van een andere vriendelijke wolverkoopster in Engeland heb ik de tip gekregen om me in te schrijven bij Ravelry, een site met weet ik hoeveel breisels van breisters over de hele wereld. Erg leuk, trouwens. 
Daar vind ik dat het patroon gepubliceerd is in een tijdschrift, Rowan, en wel in het voorjaar van 2000 en dat tijdschrift is nu uitverkocht. Maar bij - waar anders? - Amazon in Amerika vind ik nog een exemplaar en dat komt eraan. Ik ben maar vast begonnen met een enorm probleem: ik heb te weinig materiaal, maar 8 onaangebroken bollen, een halve knot en een klein bolletje. Ik heb er ooit al eens iets mee gedaan, ik zie het ook eigenlijk voor me, maar waar is het gebreide pand? Of de gebreide panden??? 
Nou ja, ik heb gewoon het juiste aantal steken voor deze wol 'A la Mode' van de Hema, minstens 10 jaar geleden! = 113 steken opgezet, 1 nld (3 1/2) recht en overgaan op gerstekorrel. Achterpand tot 20 cm hoogte gebreid en op hulpnld gezet, begonnen met een voorpand 61 steken, want het is een jasje met ingezette mouw. Ik heb er een kleurtje bijbesteld en als het niet anders kan ga ik dáár iets mee doen. Ik kan altijd strepen gaan breien vanaf 20 cm, toch? Dat kleurtje is er onvoorstelbaar mooi bij: Artesano, violet C704.

Het tijdschrift was binnen de kortste keren hier. Wow! En wat blijkt: in het patroon Palm, waar ik zo weg van was is het aantal gegeven steken in het proeflapje precies gelijk aan wat ik tot nu toe heb gedaan. Dat is dan weer een meevaller! De van Clare gekochte bijpassende wol is er prachtig bij. Als ik de panden niet kan vinden ga ik iets met strepen, anders ga ik me beperken tot een Chanel soort randje: gewoon tricot gebreid rolt zich vanzelf op, leuk!

Een project begint meestal zó: met een papier een potlood en 'the Knitter's handy book of patterns' (Ann Budd). 

Omdat er niet genoeg wol is brei ik achter- en twee voorpanden tot 20 cm, daarna zie ik wel verder. Mocht de rest van de wol in Nederland zijn, dan is er geen probleem, anders moet ik wat verzinnen.

Proeflapje: 22/23 steken is 10cm ingerstekorrel.

Bezig met allerlei ideeën om iets omhanden te hebben ben ik patronen tegengekomen van ene Kaffe Fassett en Amazon had uiteraard wel een 2e hands exemplaar van een van zijn boeken: 'Glorious knits'. Waanzinnige patronen met strepen en blokjes en sterren en bolletjes. Ik heb natuurlijk van alles in huis zoals een 'cone' met vuilwit materiaal - pennen 2 of 2 1/2 - en een mand vol kleurtjes voor pennen 2 1/2. Het witte spul is inmiddels van de cone naar bollen, in het begin waren er veel kleine stukken, maar de rest was één draad, ongeveer 450 gram totaal. De kleurtjes zijn totaal iets van 300 gram.
Maar een klein bolletje inbreien is vrij hopeloos, ik heb het net geprobeerd . Het gaat prima als je 2 kleuren gebruikt en je laat de draden aan de verkeerde kant achterlangs weaving lopen; 'Floating threads' heten ze in het Engels, maar met verschillende bolletjes is het al snel irritant. Ik ga nog wel een beetje prutsen. Dingetjes inbreien met een draad die blijft hangen of op een visje kan worden gewonden, heet intarsia

Een ander boek is van Kim Hargreaves, ook heel spannend, meer bloemen e.d. Beide ontwerpers werken met Rowan wol en vaak op heel dikke pennen. 
Ik heb ook nog veel donkergroene wol over van het dekentje dat ik voor de wieg - toen Claire haar eerste baby verwachtte - heb gebreid. Dikker dan de witte.

November De wol uit Engeland is binnen. Duur, maar prachtig. 9 kleuren om de 'cowl' te breien. Het patroon is voor een rondbreinaald, waarbij een speciale techniek wordt gebruikt om niet averecht te hoeven breien, maar ik heb geen bezwaar tegen averecht, een rondbreinaald kun je niet onder je arm houden en met rechte naalden gaat ook heel goed. . 

Het leek heel ingewikkeld, maar het is niet zo lastig. Je moet je, zoals bij ajourwerk, je even het patroon eigen maken en na 2 rondjes is het wel zo ver. In dit patroon brei je een 'cockle' van 13 verlengde steken samen met de 2 links en rechts ervan gebreid. Dat wordt een beetje een prop, vind ik. Ik heb de steken trouwens op pennen 6 opgezet, omdat het heel rekbaar moet zijn. 
Patroon over 21 steken, plus aan beide zijden een kantsteek. Ik heb er 149 opgezet.

1. kantsteek (1 r, 1 omslag, 2 r samenbreien, 15 r, 2 r  samenbreien, omslag 1 r) 2. 1 kantsteek, 1 av, uit de lus 2 steken breien, 17 av, uit de lus 2 steken breien, 1 av) 3. helemaal recht. 4 helemaal av.; kleur wisselen; 5 kantsteek (1 r, omslag, 2 r sam., omslag, 2 r sam., 13 r, 2 r. sam., omslag, 2 r. sam., omslag, 1 r) 6. Averecht, uit de lussen 2 steken breien. 7 helemaal recht. 8 helemaal av.; kleur wisselen. 
9. kantsteek, 1 r, (3x omslag/ 2 r sam.; DAN: 13 maal 1 steek recht breien waarbij de draad 2 keer om de naald geslagen wordt en 3x 2 r. sam., omslag, 1 r) de naald eindigt met met 2 r.
nld 10: kantsteek, 1 av, 3x uit de lus 2 steken breien. De volgende 15 steken averecht samen breien, waarbij je de dubbele omslag lang laat worden: neem de eerstvolgende steek, een gewone, zonder breien op je rechternld, (daar blijft de draad bij hangen) dan de volgende die je lang laat worden en de volgende idem etc; de eerstvolgende normale steek brei je gewoon en haalt vervolgens al die lussen eroverheen plus de eerste afgehaald steek en je vervolgt met 2 steken breien uit de lus die hierna komt. 
Pen 11 brei je helemaal recht, met een omslag voor en na de steek van al die lussen en 12 averecht, waarbij je de in pen 11 ontstane lussen achter insteekt en recht breit: één steek. 
Pen 13 is gelijk aan pen 1 en je wisselt weer van kleur. Het patroon wordt 3 keer herhaald met 9 kleuren.  

Het ding wordt in 2 helften gebreid en t.z.t. in het midden aan elkaar gemaakt. 

Zo, die is af. Om de delen aan elkaar te zetten heb ik in de laatste naald de steken op een stekenhouder gezet, vervolgens gezorgd dat van de 2 helften de steken zo op de naalden terecht kwamen, dat ik ze samenbreiend aan de verkeerde kant kon afhechten. 
Dan 40 draadjes afhechten (4x9 en nog 2x2 voor de extra naald na het opzetten), maar ik heb van de meeste kleuren een wat langer draadje laten zitten zodat ik straks de korte kanten ermee aan elkaar kan zetten. Nu staat hij in de week, 20 minuten in koud water.
Tussen je handen kun je er vast wat water uitknijpen, dan in de lengte op een handdoek, oprollen en het vocht eruit drukken.

ik heb een handdoek om de strijkplank gedaan, die onderaan vastgezet met wasknijpers en het werk daarop opgespannen. 2 roestvrij stalen barbecue pennen aan de korte kanten en de rest zorgvuldig met spelden. Nu nog drogen, de korte kanten aan elkaar zetten en dan is hij af. Minder werk dan ik gedacht had en voor herhaling vatbaar, want ik heb nog wol genoeg voor nog een stuk of 6?
Ik ga volgende maand een rommelmarkt doen met Gita, misschien kan ik ze wel verkopen. Goed kerstcadeau, toch?

AF! Kleuren van de cowl: 1 Azure; 2 Duck egg; 3 Frost; 4 Confetti; 5 Thistle down; 6 Cottage;  7 Couture; 8 Iris; 9 Pagan.
Van : Wee County Yarns in Engeland

Engelse breitermen: stockinette = tricot; garter stitch = ribbels; moss stitch = gerstekorrel

 

Inmiddels heb ik er ook in in helemaal ecru gebreid. Dat is niet zo spannend, maar wel heel draagbaar. Ik doe een uur of 8 over het breiwerk en het is veel eerder afgewerkt, omdat er maar een paar draadjes hoeven worden afgehecht.

Ik ben vooral blij met de tip om je afgemaakte werk een tijd in koud water te weken. De wol die ik voor deze crème heb gebruikt was ook vrij hard, maar na deze behandeling lekker zacht.

Patentsteek (boek uitgeleend). Op EVEN aantal steken

nld 1 1 r afhalen, omslag + 1 av afhalen 1 recht breien. Eindigen met 1 kantsteek recht

nld 2 1 r afhalen omslag met volgende steek +  omslag samen, omslag etc. 

Ik heb enorm zitten hannesen met aantal op te zetten steken en rand van het werk is  niet OK. Sjaal voor Ko gebreid, lelijk, haal ik na de winter wel weer uit en brei opnieuw. Er was leuk garen voor nop zoals gewoonlijk, bij Action. Zit ik nu sjaal mee te breien en ik geloof dat de kant nu goed is.
Die had ik gezien bij Mad Men, een serie over de reclame wereld. 

Eerst wol zoeken en dat werd: Chinaillon van Bergère de France, op nld 4, in iets van gespikkeld oranjeachtig en donkerpaars. 

100 steken opzetten en 20 ribbels breien, 4 ribbels paars, 2 ribbels oranje, 2 ribbels paars en doorgaan tot okselhoogte, 24 cm boven de 2e paarse streep. Beter is nog 6 cm meer. 15 steken geleidelijk meerderen en dan nog aan beide kanten 65 steken erbij. mouwen maken door 13 cm ribbels te breien en eindigen met 4 ribbels donkerpaars; afhechten en alles nog een keer: Klaar! In elkaar zetten en dan ... is ie te klein, haha. 

De mouwen hadden als je ze van normale lengte wilt hebben 6cm langer moeten zijn (+  steken) en de trui zelf ook. Maar evenzogoed draagbaar.

Als je echt lange mouwen wilt hebben heb je tijdens de mouwen 300 steken op je naald en dat past niet, denk ik. 260 was al erg veel.

Marleen vroeg me dit ding voor haar te breien. Na wat gehannes - op het recept stond rondbreinaald van 80 cm! - bleek het nogal makkelijk: 

90 steken opzetten op nld 3 1/2; 1ste nld recht breien, 2e ook tot 3 steken voor het eind, keren. volgende recht en de daarop volgende ook tot op 3 steken van het vorige keer punt. Dit 30 keer herhalen. Pen recht breien tot 16 steken voor het einde = 74 steken op de naald. Markeerder plaatsen. Keren en recht uitbreien. A.h. begin van de volgende nld 16 steken bijmaken en recht breien tot 3 steken voor de markeerder.

Dit geheel 8 keer herhalen. 4 nld recht over alle steken en afkanten. Klaar.

Nieuw project: een zeemeermindekentje. Voor kleinzoon Abel. Dit is de staartvin. het dekentje wordt los gebreid. Met dubbele draad op pennen 8, gatver. Maar ik moet me voor  the body eerst de steek eigen maken.
Het is vervelend werk, maar het gaat wel hard. Bijna ben ik aan de vereiste 74 cm en dan kan ik gaan minderen. 

De steek: 6+1, een opzij aan beide kanten ribbels van ook elk 6 steken (die laat ik verder voor wat ze zijn. 
Nld 1: (na die 6 steken ribbel dus!!!) 1 recht, draad voor het werk, 5 steken aver afhalen, draad naar achter, 1 steek recht, draad naar voren etc, eindig met een recht.
Achterzijde steeds, de ribbels rechts de rest helemaal averecht. 
Nld 3: 1 recht, 2 steken recht, waarbij de draad van pen 1 voor blijft, dan de middelste steek recht breien onder de draad door en de draad over de steek heentillen, en weer 2 recht met draad voor, 1 recht, herhalen.

In nld 5 moet het patroon verspringen en begin je na de ribbels van de rand met de draad naar voren te halen, 3 afhalen, draad naar achteren, 1 recht, draad naar voren 5 afhalen etc. 

In nld 7 moet je de eerste steek onder de draad doorbreien en de draad eroverheen tillen. verder net als nld 3. 

Ik heb 115 steken opgezet, met 2 draden, die elk op pennen 4 gebreid moesten worden en ik heb pennen 8 gebruikt, voor het grote gedeelte. 6 ribbels gebreid = 12 pennen recht. Daarna  heb ik ongeveer 74 cm deken gebreid en wordt het tijd om te gaan minderen. Dat is het makkelijkst als je in het patroon met nld 3 van het patroon moet beginnen. In deze naald brei je twee steken samen op de plek waar je de steek onder de lus moet breien, dus 2 samen i.p.v. 1. 
Een beetje breister heeft het patroon begrepen en je herhaalt deze actie nog een keer de volgende keer dat je met pen 3 moet starten. Daarna brei je nog een stukje door, cm of 6 en daarna brei je een hele naald aan de goede kant 1 recht, twee samen, 1 recht etc. 
Daarna brei je nog een cm of 5 boordpatroon, 1 r, 1 av. en daarna kant je de steken af. 
De staartvin breien is een heel gedoe maar niet moeilijk. Ik moet alle pennen opschrijven!! Je breit hem dwars en je moet dubbele ribbels breien. 
Vin: 42 steken opzetten en eerste pen recht; 2
 av. ; 3 av; 4 r; 5 r; 6 av; 7 av; 8 r. 9 r; 10 av; 11 av; 12 r; 13 r; 14 av; 15 av; 16 r. 17 r; 18 av; 
nu begint het minderen; 19 1e steek av afhalen, 2e av breien, 1ste steek over de 2e, pen av uitbreien; 20 r tot de laatste 2 steken, die recht samenbreien; 21 r 22av tot de laatste 2, die av samen; 23 av; 24 r tot laatste 2, die r samen; 25 r; 26 av tot de laatste 2, die av samen; 27 av; 28 r tot de laatste 2, die r samen; 29 1 r afhalen, 1 r breien, eerst steek over de 2e tot het eind r; 30 av tot de laatste twee, die samenbreien; 31 1 av afhalen, 1 av breien, afgehaalde steek over de tweede av uitbreien; 32 r tot de laatste twee, die samen; 33 1 r afhalen 1 r breien, eerste steek over de tweede r uitbreien; 34 av tot de laatste twee, die av samen; 35 1 av afhalen 2e av breien, afgehaalde steek over steek twee etc; 36 r tot de laatste twee, die r samen; 37 1 r afhalven, 1 r breien, afgehaalde steek over de tweede r uitbreien; 38 av tot de laatste twee, die av samen; 39 1 av afhalen 1 av breien afgehaald steek over de gebreide, av uitbreien. Nu ben je halverwege.  
Je vergist je snel, dus ik heb zelf elke pen op het patroon afgestreept!!!
40 brei r tot de laatste steek en maak daar twee steken van, één keer vóor insteken , één keer achter; 41 meerderen door de eerste steek recht tot twee steken te maken (zie vorige) r uitbreien; 42 av tot de laatste steek, van de laatste 2 maken; 43av van de eerste steek 2 maken av uit; 44 r tot de laatste steek meerderen; 45 van eerste steek2 maken en r tot eind; 46 av tot laatste en meerderen; 47av  in eerste steek meerderen av tot eind; 48 r, laatste steek meerderen; 49 r eerste steek 2 maken uitbreien; 50 av tot laatste en die meerderen; 51 van eerste 2 maken en av uitbreien; 52 r; 53 eerste steek meerderen en r uitbreien; 54 av; 55 av eerste meerderen; 56r; 57 r, eerste meerderen; 58av; 59 av, eerste meerderen; 60 r tot laatste, meerderen; 61 r; 62 e.v. 2 pennen av, 2 pennen recht t/m 18, en dan afhechten. 
Tenslotte moet je nog de vin netjes aan 'het lijf' naaien. En al die stomme draadjes afhechten, als je dat al niet gedaan hebt tijdens het breien. Dat doe ik zelf. Ik had verdorie in één knot wel 8 knoopjes en elk knoopje is 2 draadjes afhechten!!
Roze hemdje. Opzetten 131 steken, pennen 3,5. 4 nld tricot dan paardenribben: 5 recht, 1 averecht afhalen en dit herhalen eindigend met 5 recht. In de 11de nld aan beide kanten 1 steek minderen (?) en in de 16e nog een keer. Na 36 steken op de ribben overgaan op tricot. 
Bij een hoogte van 36,5 minderen voor de armsgaten: 7, 4, 2, 1, 1 steek.
De schouders t.z.t. 31 steken breed, afkanten 1x 16, 1x 15 steken. 
Ik heb dit al een jaar of wat geleden gebreid en ik weet niet meer precies hoe, maar wat algemene aanwijzingen kan ik wel geven. Ik had er al iets van genoteerd, zie ik net (2018) Ik heb de nodige steken opgezet op de daarvoor nodige pennen (en dat moet je dus zelf uitzoeken) en een cm of 5 in boordpatroon gebreid en daarna in paardenribben = op de goede kant tricot breien, maar op gelijke afstanden steeds een steek afhalen en die aan de averechtse achterkant breien. Een cm of 20. Daarna in tricot verder tot je twee mouwloze pandjes hebt. 
Die heb ik in elkaar gezet en hals en armsgaten afgewerkt met een randje tricot: dat krult vanzelf naar buiten.

Toen heb ik als volgt 3 blaadjes gebreid: zet 3 steken op en brei die 1x averecht. Goede kant: 1 recht breien, omslag, 1 recht, omslag 1 recht. Andere kant alle naalden: averecht. 3e nld 2 recht, omslag, 1 r, omslag, 2 r. , 3 recht etc totdat er 13 steken zijn. brei 2 naalden, en begin dan met minderen: aan de goede kant 1 r, 1 afhalen 1r breien, afgehaalde steek over de gebreide steek, recht tot de 3 laatste steken, twee recht samen breien 1 r. volgende averecht etc. 

Pers de blaadjes zo plat mogelijk en naai dan stelen, met kettingsteek, en blaadjes op het truitje.

13 november. Een maand geleden o.i.d. ben ik met een nieuw project begonnen. Ik had paarse wol en roze wol, van geen van beide genoeg voor één trui (van die paarse ben ik ooit één gebreid pand kwijtgeraakt). Maar eerst verzinnen wat en dat kan soms heel lang duren. Bovendien heb ik inmiddels wat artrose in mijn rechtarm en kan niet meer dan ongeveer 800 steken op een dag aan. Project komt van Pinterest en Drops Design,196 steken, en moest op een rondbreinaald, met intarsia. De rondbreinaald vind ik niks en intarsia kost erg veel wol (twee kleuren waarbij de ongebreide draad achter het werk blijft). Het onderste gedeelte van wat het lijf wordt heb ik gewoon op 2 pennen gebreid, nr 31/2 voor de boord, 4 voor de rest. 
Opgezet 196 steken op 3 1/2, 3 ribbels aan de voorkant gebreid doorgaan met 4. Dit in roze. Steeds na elke 8 cm voor en achter 1 meerderen (in het midden dus 2). Bij 10 cm ben ik begonnen met paars en bijenkorfsteek. 1ste nld recht op de verkeerde kant met paars, 2e nld met roze 1 kantst, 1 rechte dubbele steek + insteken in de steek onder de te breien steek, 1 r, en dat steeds herhalen. 3e nld recht met roze; 4e nld paars, 1 r. 1dubbel etc herhalen. Nld 7 heb ik met paars gedaan en daarna door in tricot met paars. Elke 8 cm meerderen tot 212 steken. Bij ong 40 cm heb ik aan begin 4 en in het midden 8 steken afgekant en op rondbreinld gezet.   

De mouwen opgezet met roze , 54 steken 2 ribbels (ik brei twee mouwen tegelijk), daarna tricot tot ongeveer 10 cm totaal, waarna tweekleurige strook en verder in paars. 11 keer meerderen tot een totale hoogte van 42 cm = ... per ... cm.  Bij  ... ? Hierna kwam er niks meer!
13 december. Nou, dat werd dus niks met die twee kleuren in de pas op een rondbreinaald. Want het werd geen mooie rond pas, maar een vierkant geheel. Logisch eigenlijk, want om het rond te krijgen moet je gelijkmatig in de rondte minderen: nooit eerder gedaan en nu te oud om nog te leren, haha!! Dus alles uitgehaald tot de raglan en die doe ik nu op de bekende manier: elke naald een steek minder breien en de steken laten staan. T.z.t. ga ik wel iets verzinnen met roze en paars!
17 december. Weer december, maar ik geloof 2 jaar later!!!! Ik heb weinig gedaan de laatste jaren. Vorig jaar - het rampjaar 2020 - een vlug-klaar-trui gebreid voor Marleen, plus een meters lange sjaal van de resten, maar verder ...? 
Nu heb ik onlangs een fraaie broek gekocht bij P.Hahn en eigenlijk moet daar een donkerblauwe kasjmier trui bij. Maar die zijn bij dezelfde Hahn erg duur en iets omhanden in deze tijd van corona is geen slecht idee. Kasjmier garen besteld in China. Alleen moet dus die paarse trui maar eens eerst af. Dat was ie ook eigenlijk wel, maar de halsopening was te nauw en dat kunnen we niet hebben. Die heb ik losgehaald en wellicht kan ik iets verzinnen met een aangebreid sjaaltje.

Het vervelende is, dat ik niet meer weet hoe ik met dat roze heb gedaan en verder moet een sjaaltje smal en soepel zijn. 
M.n. soepel is lastig, want soepel jersey gaat krullen en andere soepels, zoals patentsteek, zijn te dik.

Vind ik bij een brei-site een steek die ik niet ken: Engelse patentsteek. Hier komt ie: opzetten veelvoud van 4 plus 2 kantsteken. Nld 1 kantsteek . 3 r 1 av .  eindigen met 1r = kantsteek. Nld 2: 1 kantst, 1 r . 1 av, 3 r . tussen de punten herhalen. Het ziet er goed uit en is soepel, misschien halfje paars, halfje roze? Ik moet het wel breien op nld 4, anders is het niet soepel genoeg.

Hoe die randjes in de trui gingen ben ik kwijt en ik heb er ook geen zin meer in: ik heb al zo'n jaar of 15 ruzie met die paarse wol!

Die ribbelboordjes, met roze, is trouwens ook niks: ze klappen naar boven. 

5 februari. Van deze trui heb ik het sjaaltje een keer gewassen, in de wasmachien 30°. Is het roze gedeelte totaal vervilt ... gelukkig kan ik dat eraf halen en nog opnieuw breien zonderal te veel inspanning.  Maar eerst het volgende project afmaken!

Nieuw project: trui met een kolom van ajour in het midden.

We leven inmiddels in 2021. Ik heb vorig jaar, na mijn bekende wikken en wegen, een broek aangeschaft bij Peter Hahn en ja, toen bleek dat geen van mijn truien er echt mooi op stonden. Dezelfde P.H. heeft heel mooie truien, o.a. van het begeerlijke kasjmier, maar duur. Weet je wat? Zelf breien! Ik kocht kasjmier wol bij Ali, want daar wordt dezelfde wol, die op E-bay 12,95 per bol kost iets van 4, 95. Helaas was de kleur niet wat ik ervan verwachtte, donker petrol i.p.v. het gewenste marine en dus verkocht ik het weer met niet al te veel verlies op MP. Via een andere internetwinkel kocht ik vervolgens alpaca wol in een minder veel eisende kleur, een soort van licht grijsblauw, 'Misty' geheten. Heel mooi, trouwens. 
Dan moet er een idee komen. Ik ga maar gewoon op de bekende toer, iets met raglan, maar ik wil wel een beetje leuk, dus besluit na lang speuren op Pinterest tot een kolom van ajour in het midden, die ik op de mouwen ga herhalen. Het is een patroon uit Rusland of zo, maar er zit een telpatroon met hiëroglyfen bij en dat kan ik gelukkig lezen. 
Ajour breien is leuk, maar je moet goed opletten en bovendien begrijpen wat je doet. Als je een fout maakt kun je niet zo maar even uithalen, maar ook vaak een, twee of drie pennen terugsteken. 
Omdat er per ongeluk thee over het voorpand gaat moet ik het meteen uitspoelen en drogen, vastgespeld op een molton onderdeken op onze vloerverwarmde tegels. Links zie je hoe het breit, rechts hoe het wordt als het klaar is. Ik heb de 'kop' van de kolom erbij verzonnen en weet al niet meer hoe en bij de mouwen, die ik gelijk brei, ben ik bijna op dat punt gekomen ...
Die kop van het ajour heb ik wel weer kunnen bedenken, maar nu ik met de mouwen halverwege de raglan ben aangekomen heb ik gemerkt dat de ene mouw 2 steken breder is dan de andere. Dat wordt één mouw uithalen tot waar het gebeurd is, die met steken te weinig, vrees ik.
Het laatste project was een poging tot een truitje half aan een stuk ... 

Ik heb voor de panden ong 150 steken opgezet op nld 3. Ik had gebruikt, vrij dun garen, erg mooi en kwam uit Denemarken, half wol, half katoen of zo. Paar nld breien in tricot, gaatjes toer, weer paar nld tricot (evenveel als de eerste) dan de opzetsteken met een dunnere nld in de juiste richting opnemen en de steken samenbreien met de steken op de naald: Dan krijg je een zoompje met picootjes. ong 40 cm doorbreien. Twee mouwtjes op een dgl manier, met 120 steken op een naald, verminderd tot 110 om een klokkend effect te krijgen over ongeveer 7 cm, ook met picootjes.

Daarna alles op een rondbreinaald. Daar begon het probleem: onderarm heb ik verkeerd gedaan, maar hoe het wel zou moeten heb ik nog steeds niet kunnen bedenken. 

De raglan heb ik gebreid door a.h. eind van een voormalige naald 2 recht samen en dan nog twee steken breien. A.h. begin van de naald twee steken breien, 1 recht afhalen 1 recht breien, afgehaalde steek over de niet gebreide. Daarna een toer helemaal recht. 

Op een plek heb ik een donker draadje in het midden van de raglan gezet, daar waar ik met rondbreien ben begonnen, in het verloop heb ik op de zelfde plek, maar steeds hoger een markering (markeervisje of een ringetje o.i.d.) in het midden van die 4 rechte steken gezet om me te helpen onthouden aan welke toer ik bezig was: die met of die zonder minderingen ...

Toen het m.i. hoog genoeg was het ik opnieuw een gaatjestoer gebreid en nog een paar naalden tricot en de steken van het afhechten vastgenaaid: ook picootjes langs de hals.

Ik heb zitten modderen met die twee kleine rechte stukjes, zowel aan de panden als de mouwen, die je normaliter hebt als je iets met raglan doet. Hoe dat moet weet ik nog niet, maar de mouwtjes zijn nu iets te strak onder de oksel.

Hier links de wirwar waar het garen vandaan kwam, ik ben minstens een dag bezig geweest om het uit elkaar te pulken!

Ergens halverwege het deel met de rondbreinaald had ik te weinig steken voor een rondbreinaald van 80 cm. Ik had er dus twee nodig: een van 80, een van 40.

Links onder het werk in aanbouw en rechts het resultaat. Omdat ik voor en achterpand met een klein verschil - voor 10 steken meer -  verschil heb gebreid is de voorkant - iets breder - aangegeven met een draadje, dat zit inmiddels aan de binnenkant.

10 oktober. Ik brei niet alleen regelmatig iets, maar borduur ook graag, alleen willen de oude ogen niet meer zo. Maar laatst kregen mijn overburen een baby en haar geboortekaartje inspireerde me tot borduurwerk. Bij de HEMA vond ik twee T-shirtjes en ik begon met het donkerblauwe exemplaar.  Maar hoe???

In Putten - waar we tegenwoordig, 2021 - regelmatig zijn, is een goede handwerkwinkel. Daar was ik eens voor breinaalden en vroeg toen hoe ik het project 'maak een patroon van een tekening op een geboortekaartje' zou kunnen aanpakken. De eigenaresse verwees mij naar Borduurblad' en leverde verder belabberde breinaalden, merk Prym, die moet je dus niet kopen. 

Ik schreef een e-mail naar borduurblad, kreeg allervriendelijkst antwoord, waarin me werd uitgelegd dat er borduurpapier bestond. Dat werkt zo: je koopt borduurpapier. Je maakt een kopij van de tekening die je gaat gebruiken en vergroot die desgewenst. In mijn geval vraag ik aan Ko om dat voor me te doen!
Dan ga je naar vriend Joop en vraagt of hij op zijn INKTPRINTER de tekening wil copieren op het borduurpapier. Dat mag namelijk NIET warm worden. 
Joop, altijd even vriendelijk, doet dat. Voor mij in ieder geval. 

Het borduurpapier zit op een ander vel papier, met een plakkant. Ik heb het eerst op maat geknipt, daarna het antiplakpapier verwijderd en het papier met tekening op het te borduren shirt geplakt. Vervolgens kun je aan de slag. 

Als je uitgeborduurd bent ga je een soort wonder aanschouwen. Je legt het shirt met papier en al in warm water en ziet vervolgens het papier verdwijnen. Het geborduurde blijft over. Hartstikke leuk!

Ik heb eerst het donkere shirtje gedaan met lichtroze, en daarna het grijze met zwart. Op de foto rechtsboven is een klein stukje gedaan.

13 oktober. Marleen splitste me een onmogelijk karwei in de maag. Nu had ik wel tegen haar gezegd, dat ik graag brei bij de TV, want dan val ik niet in  slaap. Deze factoren maakten het onmogelijk: 1) de gekozen wol is kasjmier met een steundraad en door die 2 draden moet je verrekt goed opletten dat je er niet naast steekt 2) 2 draden dus en dan kun je nauwelijks een gemaakte fout herstellen anders dan met geduldig terugsteken. 2) het gekozen patroon was een vest, 5 panden i.p.v. 4 3) DROPS design op een rondbreinaald en t.z.t. zouden er meer dan 300 steken op de nld staan 5) heen en weer te breien, want vest 6) een rondbreinaald kun je niet onder je arm steunen 7) ze had ook nog eens een ajourpatroon uitgezocht 8) ER ZIJN GRENZEN
Uiteindelijk heb ik e.e.a. gereduceerd tot vest zonder knopen, zonder ajour op rechte naalden, maar een motiefje hier en daar is wat mij betreft OK. Ik heb besloten dat op de voorpanden hier en daar een hartje wordt ingebreid. Twee verschillende heb ik al gedaan. Kijken wat ze er van vindt.

Omdat ik die hartjes steeds vergeet zal ik hier proberen op te schrijven hoe ze moeten. 

Hier links: 
1) 2 recht samen = min naar rechts, 1 omslag; 2) averecht; 3) mind n rechts 1 omslag, 1 r, 1 omsl mindering naar links. 4) en alle even nld av. 5) n r. omsl 3 recht omsl mind naar links omsl 7) 5 in het midden 9)  7 in het midden 11) 1 gaatje in het midden met mind n l 13) 1 verderop beginnen met mind nl, gaatje nr 1 r gaatje naar links;, 3 recht mind n r, omsl 3 r, min n r omsl, 3 r, omls min n l 11) nog een keer en 3 gaatjes in het midden,13) nog eentje later, omsl dubb mindering, omsl 3 r gaatje n l, dubb mind omslag

 

 

Hierboven: de lege vakje lijken een probleem maar zijn logisch in het patroon, geen extra steken maken. De sterretjes zijn dubbele minderingen. Het is ook een mooi patroon aan de achterkant.
Over 25 steken, de 13e is de middelste  Lees van rechts naar links het patroon. 
1): brei 11 steken recht, dan gaatje naar rechts, en nog 12 steken recht. 2e en alle even naalden averecht = achterkant. 
3) brei 10 steken, gaatje naar rechts, nog een gaatje naar rechts en de rest recht.
5) brei 9 steken en 3 gaatjes naar rechts
7) brei 8 steken, 3 gaatjes naar rechts, 1 gaatje naar links.
9) brei 7 steken, 3 gaatjes naar rechts, 2 naar links
11) brei 6 steken, 3 gaatjes naar rechts, 3 naar links 
13) brei 5 steken 3 gaatjes naar rechts, 3 steken recht, waarvan de eerste van de omslag is, 3 naar links
15) brei 4 steken, 3 gaatjes naar rechts 5 steken recht zoals hierboven, 3 gaatjes naar links etc (4-3-5-3-4) 17) 3-3-7-3-3; 19) 2-3-9-3-2; 21) 1 3 11 3 1; 23)3 =13=3

25) 3X gaatjes naar LINKS!!- 6 recht- 1 gaatje naar LINKS- 5 recht- 3 gaatjes naar RECHTS
27) 1 recht - 3 gaatjes naar links - 4 recht - 2 gaatjes naar links - 3 recht - 3 gaatjes naar rechts - 1 recht
29)  2 recht - 3 naar links - 2 recht - 3 naar links - 1 recht- 3 naar rechts  
31) 3 recht - 6 gaatjes naar links - omslag 1 afhalen 2 recht samenbreien afgehaalde steek eroverheen - nog twee gaatjes naar rechts

Deze is makkelijk, maar er ontbreekt een puntje aan. Vooral een kwestie van opletten en tellen. 
Bij deze moet je goed opletten , mn.n., aan de achterkant.
Deze is niet moeilijk, maar vrij groot en een beetje saai. Van 'Breimeisje'

naar Poppen    Poppenhuis    bovenkant   

print